UA | RU
Контактна інформація
Київ

Необхідний інвентар для безпечного походу: вибір і поради

Краєвиди, що перехоплюють дух, п'янке почуття свободи та нові емоції, які наповнюють життя яскравими фарбами, — це далеко не всі принади активного відпочинку на природі, які можуть пройти повз вас, якщо не подбати про туристичне спорядження.

Безпека та комфорт — основа будь-якого походу, і гарантувати її може лише ретельно підібране екіпірування. Що взяти в похід та як вибрати окремі елементи спорядження? Ми обговоримо все, від туристичних спальників до похідного посуду, та розповімо, як уникнути помилок новачків.

Поради вибору інвентарю для безпечного походу від Naturehike

Підготовка до походу починається не з пакування рюкзака, а зі складання плану майбутньої подорожі. Це дозволяє визначитися з умовами, котрим має відповідати спорядження.

  • Визначте сезон, маршрут та його протяжність. Від цього залежить температурний режим спальника, тип намету та список речей для походу загалом. Для подорожі вихідного дня достатньо базового екіпірування, включно зі змінним одягом, засобами особистої гігієни, невеликим запасом їжі та питної води; для тривалого відпочинку знадобиться повноцінне спорядження з трекінговими палицями, туристичним килимком тощо. Погодні умови також відіграють важливу роль. Наприклад, підготовка до походу в гори вимагає ґрунтовнішого спорядження — у горах температура нижча, а вітер сильніший.
  • Виберіть місце для ночівлі. Якщо передбачається ночівля у приміщенні, для комфортного сну кожному туристу вистачить по спальному мішку. Під час відпочинку просто неба не обійтися без намету, який підібрано з урахуванням кількості спальних місць.
  • Складіть раціон з урахуванням тривалості походу. Для 1-денного походу підійдуть сухі пайки; у тривалій подорожі поповнити енергію допоможуть гарячі страви та напої, розігріті на пальнику. Завчасно вивчіть, що не треба брати з собою з їжі, щоб уникнути переобтяження спорядження та не отруїтися зіпсованими продуктами. До цього переліку входить молочна продукція, риба, жирне та копчене м'ясо, солодка газованка та пакетовані соки.

Коли головні моменти майбутньої подорожі вирішено, можна складати індивідуальне спорядження туриста.

Нижче розберемо критерії вибору основних складових екіпірування.

Типи рюкзаків для походів

Об'єм рюкзака підбирається з урахуванням тривалості походу та кількості необхідних речей.

Місткість рюкзака розраховуйте за таким принципом:

  • Відпочинок вихідного дня (1-2 доби): 20-40 л;
  • Похід середньої тривалості (2-5 діб): 40-60 л;
  • Тривала подорож (≥ 5 діб): 60 л і більше.

Важливо! Те, який рюкзак потрібен для походу, також залежить від пори року. Взимку та в міжсезоння потрібен більш об'ємний рюкзак для транспортування утепленого спального мішка та теплого одягу. Влітку обʼєм та вага рюкзака може збільшитися внаслідок великого запасу питної води.

Вивчіть конструкцію рюкзака. Він може мати м'яку спинку або твердий каркас. Перший варіант є оптимальним для подорожей без нічого та прогулянок на велосипеді, а другий призначений для професійних походів, рівномірно розподіляючи високе навантаження по всій спині.

Поясний та плечові ремені з регулюванням довжини також є обов'язковим критерієм, а наявність зовнішніх кишень та бічних стяжок стане приємним бонусом — вони дозволяють переносити дрібні речі для походу, заощаджуючи місце всередині для зберігання великогабаритних предметів.

Вибір спального мішка

Основна характеристика, яка потребує першочергової уваги під час вибору спальника, — сезонність. Спальні мішки бувають односезонними (переважно літні), трисезонними (літо та міжсезоння або зима та демісезон) та всесезонними. Іноді зустрічаються двосезонні моделі, розраховані на експлуатацію навесні та восени.

Сезонність визначається за типом та щільністю наповнювача, який може бути як натуральним, так і синтетичним. Для допомоги з вибором вам буде корисним наш огляд типів наповнювача.

Вибирайте спальник з урахуванням температурної шкали, вказаної в описі кожної моделі, а саме — температури комфорту, за якої ви зможете спокійно спати впродовж всієї ночі, не відчуваючи холоду.

Також враховуйте розмір виробу. Підбирайте спальник із розрахунком: ваш зріст + 5 см, щоб не довелося спати у незручній позі

Корисно знати! Практичними доповненнями до спальника стануть гамак та ламзак-надувний диван. З їхньою допомогою можна облаштувати додаткові місця для відпочинку великої компанії.

Кухонний інвентар для активного відпочинку

У пішому поході кожен мандрівник бере окремий набір посуду: тарілку, кухоль, виделку та ложку. Решта, а саме пальник з паливом, обробна дошка, похідні казанки та складані ножі, розподіляються по рюкзаках.

Якщо в планах кемпінг або туризм на автомобілі, список речей в подорож може включати туристичний холодильник, який збереже харчові продукти свіжими, а напої холодними незалежно від погоди.

Поради щодо вибору пальників для кемпінгу

Туристичні пальники діляться на 4 категорії щодо типу палива: газові, твердопаливні, рідиннопаливні та мультипаливні. У нашій статті можна дізнатися про особливості кожного типу пальників.

Найпопулярніший серед туристів варіант — газові пальники, що пояснюється їхньою високою портативністю, простотою в експлуатації та доступністю газових балонів та картриджів, які можна купити практично в будь-якому туристичному магазині.

Під час вибору конструкції пальника враховуйте формат вашого відпочинку:

  • Пальники на балон або зі шлангом є актуальними для піших походів. Вони мало важать і компактно складаються, мінімізуючи вагу та об'єм спорядження, що переноситься.
  • Стаціонарні плити — чудовий варіант для облаштування польової кухні під час кемпінгу. Їхня конструкція є стійкішою та зазвичай доповнена кількома конфорками для одночасного приготування різних страв.

Звертайте увагу й на тип газової суміші: вона може бути «літньою» (на основі бутану) та «зимовою» (комбінація пропану та ізобутану). Підбір газу відповідно до сезону важливий для безпеки експлуатації та ефективності пальника.

Особливості похідного посуду та столових приладів

Жодне обладнання та інвентар для походу не обходяться без казанків та сковорідок.

Туристичний посуд виготовляється з 3 матеріалів:

  • Алюміній. Такий посуд має мінімальну вагу та швидко нагрівається, що прискорює приготування їжі. Недолік: обмежена міцність, тому вироби вимагають акуратного поводження й бояться падінь та прямого механічного впливу.
  • Нержавіюча сталь. Простота у догляді, стійкість до корозії та пошкоджень — головні переваги сталевого посуду. Проте він важчий за аналоги з алюмінію та довше нагрівається.
  • Титан. Казанки з титану демонструють високу зносостійкість і підходять для приготування їжі не лише на пальнику, а й на багатті. Водночас посуд має невелику вагу та може похвалитися антипригарними властивостями. Мабуть, єдиним мінусом титану є його висока ціна, але це компенсується тривалим терміном служби.

Переконайтеся, що в наборі посуду є хоч одна кришка універсального розміру, а ручки ємностей доповнені вставками, стійкими до нагрівання під впливом жару.

Щодо столових приладів, розгляньте варіант складаних моделей з металу, які є екологічною альтернативою одноразовим виробам. Їхня конструкція може виконувати функції декількох приладів (ложки, виделки, ножа).

Особиста гігієна в поході

Незалежно від тривалості походу, у вашому рюкзаку мають бути такі предмети особистої гігієни:

  • зубна щітка та зубна паста;
  • туалетний папір та вологі серветки;
  • тверде мило;
  • туристичний рушник;
  • дезодорант;
  • сонцезахисний крем.

Якщо в рюкзаку є вільне місце, набір можна доповнити манікюрними ножицями, шампунем, бальзамом для губ, універсальним кремом для обличчя, рук і тіла.

Заздалегідь подбайте про те, як організовуватимете місце для прийняття душу. Завжди можна підігрівати потрібну кількість води в казанку та обливатися з кружки, але є зручніший варіант — душ акумуляторний, який дозволяє насолоджуватися водними процедурами, немов ви не залишали своєї затишної домівки.

Товари новини

Написати коментар