UA | RU
Контактна інформація
Київ

Який спальник краще: пух або синтетика?

Що краще: гірський велосипед чи шосейний? Катання на лижах чи на сноуборді? Складаний ніж чи з фіксованим клинком? Яких тільки суперечок не існує серед мандрівників. Але, мабуть, однією з головних дилем є вибір наповнювача для спального мішка: пуховий чи синтетичний?

Залежно від того, вибираєте ви спальник зимовий або на теплу пору року, буде різнитися тип наповнювача. У нашому матеріалі ми докладно розберемо всі нюанси кожного матеріалу, щоб ваша наступна подорож була сповнена максимальним комфортом.

Зміст

  1. Як вибрати утеплювач для спального мішка?
  2. Пуховий наповнювач – коли теплота та комфорт понад усе
  3. Синтетичний наповнювач – захист тіла від вологи за будь-яких умов
  4. Суміші натуральних та синтетичних матеріалів – повне доповнення один одного
  5. Що потрібно враховувати перед придбанням – поради нашої редакції

Як вибрати утеплювач для спального мішка?

Універсального наповнювача не існує, тому під час пошуку варто відштовхуватися від індивідуальних потреб.

Перед тим, як ми перейдемо до огляду видів утеплювачів, дайте собі відповідь на кілька простих питань — це дозволить вам точніше і швидше визначитися з вибором найбільш відповідного спального мішка:

  1. Наскільки для вас важлива вага і габарити спорядження, що переноситься?
  2. У який сезон планується використання спальника: спекотним літом, морозною зимою або в демісезон з мінливою погодою?
  3. Потрібен спальний мішок на один-два походи чи ви часто подорожуєте або довго перебуваєте в польових умовах за родом служби?
  4. Чи є у вас якісь індивідуальні особливості організму, наприклад, мерзливість або надмірна пітливість?
  5. Який бюджет ви маєте?

Коли ви визначилися з основними критеріями для вибору, поглибимося у вивчення видів утеплювачів.

І почнемо ми з натурального пуху.

Пуховий наповнювач – коли теплота та комфорт понад усе

Розповсюдженою оманою є те, що натуральний утеплювач виробляють з пера птаха. Насправді він включає тільки пухове оперення, що знаходиться під шаром основних пташиних пер і складається з м'якого стрижня зі слаборозвиненим опахалом.

Пух ефективно ізолює природне тепло, яке виробляється тілом людини, і цінується за легку вагу та можливість багаторазово стискатися, заощаджуючи місце у похідному рюкзаку. У цьому плані пух немає конкурентів, адже пуховий спальник важить менше, а зігріває набагато краще, ніж аналоги з синтетики.

Важливо знати! Найчастіше виробники спальних мішків застосовують гусячий пух як утеплювач, проте іноді зустрічаються вироби з пухом качки. Перший варіант ідеальний для експлуатації за екстремально низької температури повітря, тому спальники для військових найчастіше включають саме гусячий утеплювач. Другий варіант обійдеться дешевше, але не так добре грітиме, як спальник з аналогом з гусячого пуху.

Завдяки легкості натуральний матеріал не тисне на груди під час відпочинку. Крім того, пух дуже м’який і приємно обволікає тіло, згладжуючи дрібні нерівності на поверхні землі та дозволяючи м'язам розслабитися повною мірою.

Однак у всього є своя ціна, тому заради продовження терміну служби пухового спальника користувачу доведеться трохи заморочитися з доглядом за таким виробом. За умови дотримання правил експлуатації спальний мішок з натурального пуху може прослужити протягом десятиліть, але потрібно пам'ятати, що цей матеріал боїться вологи. У такому випадку він швидко збивається і втрачає корисні властивості, а з огляду на те, що намоклий спальник такого типу набагато складніше просушити в польових умовах, цей фактор має критично важливе значення. Тому навіть якщо верх мішка пошитий зі щільної тканини з водовідштовхувальними характеристиками, краще не ризикувати та запобігати попаданню на матеріал крапель води від дощу, снігу та конденсату.

Також потрібно враховувати, що пух може викликати алергію, а при пошкодженні верхнього матеріалу пуховий спальник швидше виходить з ладу.

Переваги
  • ефективні теплоізоляційні властивості;
  • підвищена м'якість, що сприяє комфортному відпочинку;
  • мінімальна вага та розмір у складеному вигляді;
  • тривалий експлуатаційний термін за умови дотримання правил догляду.
Недоліки
  • втрачає теплоізоляційні якості в намоклому стані та довго сохне;
  • не є гіпоалергенним;
  • коштує дорожче, ніж аналог із синтетикою.

Синтетичний наповнювач – захист тіла від вологи за будь-яких умов

Незалежно від типу синтетичного волокна, такий утеплювач зберігає тепло навіть у вологому стані та швидко сохне, чим не може похвалитися натуральний пух. Сушити матеріал можна навіть поблизу відкритого вогню — це займе мінімум часу. Найчастіше подібна модель також обійдеться дешевше, ніж утеплювач з пуху.

Під час вибору потрібно враховувати довжину синтетичних ниток — від цього залежить термін експлуатації виробу.

  • Штапельне (коротке) волокно робить спальник м'яким та гнучким, внаслідок чого його можна компактно скласти. Однак такий виріб менш довговічний, оскільки у разі появи розривів на основному матеріалі існує великий ризик втратити весь наповнювач.
  • Волокна, об'єднані безперервною ниткою, є міцнішими та довговічнішими, але не можуть компактно складатися.

Користувачі з чутливою шкірою оцінять гіпоалергенність такого наповнювача. Звичайно, він не такий м'який, як пух, але не викликає неприємного подразнення на шкірі, що особливо важливо, якщо в планах тривале перебування на природі.

Немає в наявності
Новинка
Хіт

Синтетика має і свої недоліки. Серед них: важка вага та збільшені габарити у складеному положенні, якщо порівнювати з пуховим виробом з таким самим температурним режимом. За бажанням спальник можна переносити в компресійному мішку, який зменшує розміри моделі, але є ризик, що при розкладанні її початкова форма не відновиться.

Згодом синтетичний утеплювач також має неприємну тенденцію злежуватися, що зменшує його термін служби.

Переваги
  • водостійкість та швидке висихання в польових умовах;
  • збереження природного тепла всередині виробу навіть у вологому стані;
  • гіпоалергенність;
  • доступна вартість.
Недоліки
  • важчий та об'ємніший, ніж модель з пуховим утеплювачем;
  • менш ефективні теплоізоляційні властивості;
  • схильність до злежування, що з часом негативно впливає на властивості матеріалу.

Суміші натурального та синтетичного наповнювачів – повне доповнення один одного

Бренд Naturehike виготовляє спальні мішки не лише з натуральним та синтетичним наповнювачами, але й із сумішних утеплювачів. Такий гібридний матеріал переймає переваги обох складових, перекриваючи недоліки один одного.

Комбінування волокон різного походження дозволяє досягти оптимального співвідношення між щільністю, легкістю та компактністю виробу. Спальник літній найчастіше виготовляється саме із сумішного наповнювача, оскільки він має достатню повітропроникність, щоб тіло не пріло в спекотну погоду.

Спальники із суміші різних типів наповнювачів практично не мають недоліків. Зрозуміло, що вони менш теплі порівняно з варіантами зі 100% пуху і не такі гідрофобні, як моделі з утеплювачем із синтетики. Проте це перекривається вивіреним балансом позитивних властивостей.

Переваги
  • широкий вибір комбінацій із різних матеріалів з унікальними характеристиками;
  • баланс між повітропроникністю та теплоощадними властивостями;
  • доступна ціна.
Недоліки
  • збільшена вага та розміри порівняно зі 100% пухом;
  • менша водостійкість, ніж у синтетики.

Що потрібно враховувати перед придбанням – поради нашої редакції

Навздогін ми хочемо поділитися рядом порад, які варто пам'ятати, якщо ви плануєте стати щасливим власником спального мішка:

  1. Звертайте увагу на щільність наповнювача. Цей параметр впливає на сезонність виробу та температурний рейтинг.
    • 150-200 г/м2 – легкий варіант на теплу пору року;
    • 250-300 г/м2 – вироби на демісезон;
    • ≥400 г/м2 – оптимальний вибір для використання за низької температури повітря.
  2. Враховуйте дизайн та розміри спальника. Модель, підібрана за розміром, гарантує ефективну теплоізоляцію, особливо варіанти форми «мумія». Традиційні спальники прямокутної форми підходять тим, хто любить лежати на боці або багато повертається уві сні. Варіанти з блискавками знизу та збоку можна довільно розстібати, щоб не дати тілу перегрітися, або використовувати як легку ковдру.
  3. Зберігайте спальний мішок у розгорнутому вигляді. Зберігання спальника в розгорнутому вигляді (а ще краще — у підвішеному положенні) запобігатиме втраті його форми в довгостроковому періоді.
  4. Найнадійніший спосіб — купити спальний мішок від перевіреного виробника, щоб в польових умовах не виявилося, що заявлені характеристики товару не відповідають дійсності. Naturehike є однією з провідних компаній з виробництва туристичного спорядження різного типу, замовити яке можна в офіційного дистриб'ютора — Naturehike Україна. У нас знайдеться відповідний варіант як для початківців-мандрівників, так і професійних туристів, і навіть спальник ЗСУ, що захистить тіло користувача від негативного впливу вологи, вітру та температурних перепадів у суворих погодних умовах.