UA | RU
Контактна інформація
Київ

Що означає температурна шкала на спальнику: як розшифрувати температурну шкалу та не замерзнути вночі?

Вибір спального мішка може здаватися простим завданням, але лише на перший погляд. Пуховий чи синтетичний наповнювач? Затишний спальник-мумія чи просторий спальник-конверт? І, мабуть, найскладніше: який температурний режим вибрати? Від кожного з цих параметрів залежить не тільки ваш комфорт під час відпочинку, а й здоров'я, тому до придбання спального мішка варто підходити з особливою ретельністю.

Про переваги різних наповнювачів ми розповіли у нашому огляді, але як щодо температурної шкали? З одного боку, все дуже просто, адже на бирках вказані конкретні температурні показники, за яких може використовуватися конкретна модель. Але насправді все дещо складніше, і деякі цифри означають не те, що здається на початку.

Щоб ваш наступний похід не перетворився з захопливої подорожі в екстремальне випробування для тіла, ми створили спрощене керівництво по температурних показниках спальників Naturehike.

Все про температурний стандарт EN 13537

Кілька десятиліть тому, коли не існувало єдиного підходу до визначення температурних характеристик спальних мішків, кожен виробник тестував свою продукцію різними методами, залучаючи професійних альпіністів та військових. У таких умовах про точність вимірювання параметрів виробів можна було лише мріяти, тому користувачі регулярно стикалися з плутаниною в позначеннях.

Хаос вдалося приборкати у 2005 році з ухваленням єдиного стандарту EN 13537, який запровадив певну методику вимірювання температурних режимів.

Варто зазначити, що тестування спальників за стандартом EN є суто добровільним, оскільки потребує чималої кількості часу та фінансових витрат. Проте бренд Naturehike піддає кожну новинку ретельним випробуванням згідно з критеріями європейського стандарту, щоб користувачі могли якнайточніше визначитися з вибором.

Як вимірюються температурні режими?

Під час тестування за стандартом EN використовується нагрітий манекен, оснащений 15 датчиками температури. На манекен надягають базову футболку, колготи, шкарпетки, шапку, кладуть його в спальний мішок і поміщають у кліматичну камеру.

Протягом штучного зниження температури всередині герметичної камери інженери фіксують показники на датчиках. Ці дані використовуються для розрахунку температурних діапазонів.

Комфортна, гранична, екстремальна температура – що це?

Під час вивчення температурної шкали спальників Naturehike можна зустріти три позначення:

  • Комфортна температура. Користувач може спати у спальнику у розслабленій позі, не відчуваючи холоду протягом усієї ночі.
  • Гранична температура. Відпочинок без загрози переохолодження за умови, що відпочивальник лежить, згорнувшись калачиком.
  • Екстремальна температура. Показник відображає, наскільки холодним може бути повітря, перш ніж виникне реальний ризик обмороження та смерті від переохолодження через 6 годин.

Мандрівникам-новачкам, а також тим, хто відносить себе до «мерзляків», краще вибирати спальний мішок за комфортною температурою. Це виключить будь-які ризики для здоров'я, навіть під час раптових холодних протягів.

Досвідчені мандрівники можуть враховувати і комфортний, і граничний показники, орієнтуючись на температурний діапазон між цими значеннями.

Настійно не рекомендується орієнтуватися на значення «екстрим», оскільки за таких обставин стоятиме питання про боротьбу за виживання, ніж про будь-який комфорт.

У спальних мішках інших брендів іноді можна зустріти ще один показник «максимальна температура», коли людина може лежати всередині виробу протягом мінімум 8 годин без надмірного потовиділення. Цей показник є актуальним для випадків, коли планується похід у літній сезон зі спекотними ночами, але зазвичай упускається виробниками, оскільки проблему із занадто жарким спальником легко вирішити його розстібанням або використанням як імпровізований матрац.

Сезонні рейтинги спальних мішків

В описах спальних мішків часто згадується сезонність. Незважаючи на умовність цього параметра, по ньому можна орієнтуватися на початковому етапі вибору відповідного виробу, щоб відсіяти варіанти, які не підходять зі 100% ймовірністю.

Щодо сезонності, спальники можна розділити на чотири категорії:

  • односезонні (літні або зимові);
  • двосезонні (на весну / осінь);
  • трисезонні (на весну / літо / осінь або зиму / весну / осінь);
  • всесезонні.

Нижче розберемося в особливостях кожного з них із наочними прикладами.

Односезонні

Літні моделі підходять для кемпінгів та піших походів, коли нічна температура стабільно тримається вище за відмітку 8°С. Вони також зручні для сну в автофургоні.

Літні спальники часто мають форму конверта, щоб користувач міг розміститися всередині в комфортній позі та розстібнути виріб повністю або частково, якщо стало занадто жарко.

Ще одна перевага варіантів на літо - надлегка вага завдяки використанню дихаючих матеріалів та мінімальної кількості наповнювача.

Спальник-мумія - найпоширеніший тип спальних мішків на зиму. Він щільно облягає тіло для запобігання швидкій втраті природного тепла та гарантує повний захист від морозу та холодного вітру завдяки використанню натурального пуху як наповнювач.

Ми рекомендуємо використовувати такі моделі разом зі щільним туристичним килимком, щоб мінімізувати вплив на тіло холоду, який підіймається з землі.

Двосезонні

Спальники на кілька сезонів забезпечують комфортний відпочинок під час подорожі у демісезон, коли температура повітря навесні та восени не опускається нижче 5°С. Це також підхожий варіант для мандрівників, особливо чутливих до холоду та схильних мерзнути навіть літньої ночі.

На відміну від односезонних аналогів, такі моделі доповнені капюшоном, який відповідає за захист голови від пронизливого вітру. Щільність наповнювача також трохи вища, що одночасно наділяє виріб дихаючими та теплозберігаючими якостями.

Трисезонні

Це може бути легка модель для використання влітку, теплою весняною чи осінньою ніччю, а також щільніший аналог на зиму та демісезон.

Перший варіант має відчутно меншу вагу та виготовлений з акцентом на повітропроникність матеріалів, щоб тіло не випрівало, коли значення на стовпчику термометра коливається в межах 7°C – 13°C.

Утеплена модель важить набагато більше, але водночас забезпечує всебічний захист відпочивальника від негативних факторів у вигляді вітру та протягів, холоду до -6°C та підвищеної вологості, які в польових умовах несуть небезпеку для імунітету людини.

Всесезонні

Це універсальні моделі для експлуатації у регіонах, де між сезонами немає яскраво виражених перепадів температури. У теплу пору року їх можна використовувати розстебнутими, а з настанням холодів вони (у поєднанні з теплим одягом) сприяють здоровому сну внаслідок щільного верхнього шару, м'якого наповнювача та підкладки.

Однак потрібно мати на увазі, що всесезонні спальники не підходять для використання в екстремальний мороз - для цього краще купити односезонну модель.

Де купити спальник Naturehike?

Погода буває непередбачуваною, тому важливо вибирати спальник під конкретні умови, за яких планується його експлуатація. Від надлегких літніх моделей до утеплених аналогів для тривалих експедицій - на віртуальних полицях онлайн-магазину Naturehike Україна є спальні мішки для будь-якого сезону, які можуть забезпечити максимальний комфорт, куди б вас не заніс дух пригод.

Зверніть увагу, що більшість моделей представлені у кількох варіантах: із застібкою-блискавкою з правого чи лівого боку. За наявності двох ідентичних спальників, у яких блискавки розташовані з протилежних боків, є можливість зістебнути їх у єдиний виріб.

Написати коментар