UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як уникнути конденсату в наметі?

З конденсатом стикається кожен мандрівник, який залишається на ночівлю у наметі, але не всі знають, як боротися з цим неприємним явищем. Рано-вранці дрібні холодні краплі можна виявити на внутрішніх стінках намету, на поверхні спальника та рюкзака, і в кращому випадку вони лише принесуть легкий дискомфорт, а в гіршому – зіпсують якість спорядження та промочуть одяг.

Існує ряд причин, чому з'являється конденсат у наметі, і в деяких ситуаціях його можна уникнути, дотримуючись простих правил. У нашому огляді ми розповімо, як уникнути надмірної вологості всередині намету, щоб він не зіпсував враження від відпочинку на природі.

Зміст

  1. Що таке конденсат?
  2. Чим погане утворення конденсату?
  3. Як зменшити кількість конденсату?
    1. Вибір правильного місця для привалу
    2. Якісна вентиляція
    3. Контроль вологості всередині намету
  4. Що робити, якщо конденсат вже з'явився?

Що таке конденсат?

Виникнення конденсату – природне явище, від якого не залежить якість та розмір намету. Деякі виробники заявляють, що їх продукція дозволяє звести кількість конденсату до нуля за рахунок особливої конструкції, але в реальності – це не більше, ніж маркетинговий хід, оскільки жоден туристичний намет не здатний скасувати банальні закони фізики.

Кількість конденсату залежить від рівня вологості всередині намету та температури повітря зовні. На вологість впливає маса факторів, але головні – місце встановлення намету, вологий одяг та людське дихання. Цей процес можна порівняти із запотіванням дзеркала під час прийняття гарячого душу: пара потрапляє на холодну поверхню скла і перетворюється на безліч крапель. Те саме відбувається і під час відпочинку на природі, тільки замість дзеркальної поверхні виступають стіни намету.

Чим тепліше повітря, тим більше вологи воно здатне утримати, тому спекотного літа, коли температурні перепади вдень і вночі не такі відчутні, турист навряд чи зіткнеться з проблемою випадання конденсату. Але при перепадах температур, коли вдень стовпчик термометра показує 20°C, а вночі падає до 10°C і нижче, волога, що випаровується з одягу і тіла людини, осідатиме на стінках намету й екіпіруванні протягом всієї ночі.

Головною причиною появи конденсату є дихання людини, яке за одну годину випускає в повітря до 60 грамів пари. За одну ніч сну в закритому наметі один турист насичує повітря близько чвертю літрів води, яка до ранку випадає у вигляді крапель або інею в залежності від температури зовні.

Чим погане утворення конденсату?

Випадання конденсату – нешкідливий процес, але тільки до того моменту, поки мандрівник не зачепить намет необережним рухом або не повіє сильний вітер. У такому разі краплі води падають на одяг, рюкзак, спальник, наскрізь промочивши речі. Це некритично під час короткого походу в теплу пору року: вологі речі можна швидко просушити під сонцем або надіти сухий, змінний комплект одягу, щоб з комфортом подолати дорогу назад до міста. Але в тривалій подорожі сухість спорядження відіграє ключову роль:

  • Подорож у вологому одязі та взутті загрожує застудою та іншими, більш серйозними захворюваннями;
  • Наповнювач мокрого спальника, який піддається перепадам температур, збивається, втрачає м'якість та теплоізоляційні властивості.

Тому важливо робити кілька простих, але важливих кроків, щоб усередині намету утворювалося якнайменше конденсату.

Як зменшити кількість конденсату?

Повністю запобігти появі конденсату не вийде, але можна відчутно знизити його кількість, дотримуючись кількох правил.

Вибір правильного місця для привалу

  1. Під час подорожі важливо заздалегідь прораховувати маршрут і час, щоб не розбивати наметовий табір у сутінках в умовах зниженої бачимості. Таким чином вдасться вибрати оптимальне місце для ночівлі, не проґавивши жодної важливої деталі.
  2. Краще уникати установки тенту поруч із водоймами, оскільки в нічний час доби волога неминуче проникне всередину та зіпсує комфортний відпочинок. Крім того, поблизу води є можливість зіткнутися з великою кількістю нічних комах і диких тварин, які приходять на водопій.
  3. Не встановлюйте намет у низинах, куди опускається холод. У негоду яруги швидко заповнюються водою, несучи велику небезпеку для життя. Оптимальне рішення – ночівля на височині або на узліссі під високими деревами, де повітря є теплішим.
  4. Вентиляційний отвір або вхід у тент потрібно встановити за напрямком вітру, щоб свіже повітря безперешкодно потрапляло всередину.
  5. Слідкуйте, щоб стіни намету не провисали. Це впливає не тільки на розмір внутрішнього простору, але й знижує ймовірність випадкового зачеплення стінок і струшування конденсату.

Якісна вентиляція

Продумана вентиляція здатна покращити якість сну та знизити кількість осідального конденсату.

  1. Конструкції більшості сучасних наметів, включаючи моделі, які випускає бренд Naturehike, передбачають один або кілька вентиляційних отворів для покращеної повітропроникності, щоб вологе повітря не застоювалося всередині.
  2. Немає сенсу закривати двері в тамбур: якщо на вході є москітна сітка, краще залишити його частково або повністю відкритим для позбавлення від повітря, що застоялося.
  3. Якщо вага спорядження не має критичного значення, вибирайте двошаровий намет. У одношарових моделей тент щільно пришитий до дна, а у двошарових присутній невеликий проміжок між краями тенту і землею. Даний проміжок сприяє поліпшеній циркуляції повітря, перетворюючи великі краплі води на дрібні випаровування.

Новачки помилково вважають, що щільне закриття входів та отворів у тенті сприяє підвищенню температури всередині та мінімізує кількість конденсату. Але насправді таке рішення лише підвищує рівень вологості і призводить до утворення ще більшої кількості крапель на стінах намету. Головне – правильно розподілити функції між спорядженням:

  • Намет захищає від вогкості, негоди та комах, не перешкоджаючи вільній циркуляції повітря;
  • На каремат, спальний мішок та термобілизну покладається теплозберігаюча функція та загальна зручність сну.

Контроль вологості всередині намету

Дихання людини, яке насичує повітря водяними парами, є природним та неконтрольованим процесом. Але можна зберегти оптимальний рівень вологості, якщо уникати таких дій:

  1. Не сушіть мокрий одяг, взуття та спорядження всередині намету. Залишіть промоклі речі зовні або складіть у гермомішок.
  2. Уникайте приготування їжі в тамбурі, навіть якщо це дозволяє робити його площа. Це не тільки підвищує ризик виникнення випадкового займання тенту, але й у рази збільшує вологість усередині через велику кількість водяної пари, що випаровується з казанка та чайника. Якщо ж готування в наметі не можна уникнути через негоду, заздалегідь подбайте про вентиляцію для швидкого випаровування пари та шкідливого для здоров'я чадного газу.
  3. Не розміщуйте в наметі велику кількість людей. Чим більше відпочиваючих знаходиться під одним тентом, тим швидше підвищується вологість повітря і з'являється більше конденсату.

Що робити, якщо конденсат вже з'явився?

Якщо дотримуватися вищеперерахованих правил, то максимум, з чим зіткнеться мандрівник рано-вранці, – це тонкий шар вологи у внутрішній частині тенту. Якщо є час, можна відкрити всі входи, щоб вода випарувалася самостійно, або провести кілька маніпуляцій для прискорення даного процесу:

  1. Акуратно проведіть сухою ганчіркою або рушником по стінках, щоб волога ввібралася в матеріал.
  2. Перед тим, як зібрати тент, струсіть тент для видалення крапель води, що залишилися.
  3. Не забувайте про намет під час денних привалів – 5-10 хвилин під сонцем достатньо для просушування верхнього шару тканини.
  4. У дощові дні намет необхідно встановлювати відразу після вибору місця для табору, не чекаючи вечора, щоб внутрішній намет встиг просохнути перед відбоєм.

Туристичні намети Naturehike купити в Україні можна в онлайн-магазині Naturehike Україна — офіційного імпортера продукції компанії, що спеціалізується на виробництві надлегкого спорядження для туризму та активного відпочинку.

Написати коментар