UA | RU
Контактна інформація
Київ

Догляд за наметом: до та після сезону від Naturehike

Намет це ваш затишний будиночок і надійне укриття від негоди під час відпочинку на природі, але те, наскільки добре він виконуватиме покладені на нього функції, залежить від вашого дбайливого з ним поводження. Звичайно, якість використаних матеріалів також відіграє не останню роль, але яка від них користь, якщо вони порвуться або втратять водовідштовхувальні властивості через недотримання правил догляду?

Намети Naturehike та інших виробників часто мають однорічний гарантійний термін, проте насправді будь-яка модель здатна прослужити набагато довше, якщо знати, як правильно обслуговувати конструкцію до, під час та після експлуатації. Саме для цього ми склали коротке керівництво, дотримуючись якого, ви зможете продовжити «життя» свого намету на багато сезонів.

Як доглядати за наметом під час та після сезону: поради від Naturehike

Перед тим, як поринати в нюанси догляду, запам'ятайте 4 простих, але дуже важливих правил, які убережуть ваш намет від передчасного виходу з ладу, а вас — від зайвих проблем і головного болю:

  1. Уважно читайте інструкцію користувача — кожен намет для походу має її у своїй комплектації. Звертайте увагу на рекомендації виробника щодо засобів догляду за конструкцією.
  2. Запам'ятовуйте послідовність дій, як саме ви розкладали намет. Після використання його потрібно буде скласти аналогічним чином.
  3. Регулярно мийте намет. Як часто варто це робити, залежить від частоти використання виробу, але в середньому достатньо одного генерального чищення на рік.
  4. З обережністю поводіться із застібками-блискавками, дугами каркаса та кілочками для вітровідтяжок.

Якщо ви купили свій перший намет або стали власником абсолютно нової моделі, якої раніше не було у вашій колекції, ОБОВʼЯЗКОВО репетируйте встановлення конструкції перед тим, як вирушити в подорож.

Пам'ятайте, що у разі виявлення пошкоджень на тканині чи металевій частині каркаса, завжди простіше відремонтувати щось вдома за допомогою повного набору інструментів, ніж робити це на природі, намагаючись знайти креативний вихід із ситуації.

Основи догляду за наметом під час сезону

Незважаючи на те, що намети для кемпінгу створені з упором на здатність витримувати суворі погодні умови, тривалість збереження ними ефективності безпосередньо пов'язана з вашим відповідальним обслуговуванням.

Нижче розповімо про 2 основні фактори, які необхідно враховувати під час експлуатації намету.

Захист від вологи

Впродовж деякого часу використання намету ви можете помітити, що волога починає осідати на поверхні зовнішнього тенту, а не стікати краплями. Це перша ознака того, що тканина починає втрачати водовідштовхувальні властивості та намокати.

Намокання намету — нормальне явище, оскільки водовідштовхувальне просочення потребує періодичного оновлення, хоч би яким якісним не було виробництво. Щоб повернути матеріалу початкову функціональність, потрібно використовувати водовідштовхувальний спрей (стандартний засіб для догляду не лише за наметами, а й за туристичними рюкзаками, дощовиками та іншим екіпіруванням).

Перед застосуванням спрею ознайомтеся з правилами використання.

Найчастіше обробка проводиться у 3 кроки:

  1. Потрібно рівномірно розпорошити засіб на зовнішню чи внутрішню поверхню тенту (залежно від типу засобу).
  2. Усунути надлишки засобу за допомогою м'якої вологої тканини.
  3. Дати матеріалу повністю висохнути.

Зверніть увагу! Не потрібно обробляти новий намет за допомогою водовідштовхувального спрею відразу після розпакування, оскільки виробники наносять просочення на етапі виробництва.

Захист від ультрафіолету

Намет стійко переносить вплив сонячних променів, але тривале перебування під сонцем може зашкодити структурі матеріалу. Ультрафіолетові промені завдають руйнівного впливу на нейлонове волокно, роблячи його сухим і ламким, що призводить до зниження міцності. Поліестер демонструє трохи кращу стійкість до ультрафіолетового випромінювання, ніж волокна нейлону, проте навіть це не врятує вас від появи розривів на наметі, якщо ви довго залишатимете його під променями пекучого літнього сонця.

Щоб запобігти появі ознак зношування на тенті, візьміть за правило встановлювати намет у затіненому місці, уникаючи потрапляння на нього прямих сонячних променів. Додатковим та дуже корисним бонусом стане періодичне оброблення намету за допомогою захисного засобу від сонячних променів, призначеного спеціально для обробки поліестеру, нейлону, натуральної шкіри та інших матеріалів. Він продається у формі спрею та діє як звичайний сонцезахисний крем для зовнішнього тенту, запобігаючи його вигоранню на сонці.

Догляд за наметом після сезону

Правильне пакування та зберігання — не менш важливі фактори для продовження терміну служби намету.

Запам'ятайте золоте правило: перед складанням завжди перевіряйте, щоб матеріал був не тільки чистим, а й сухим, адже завжди простіше усунути якісь дрібні забруднення, ніж боротися з пліснявою.

Що ще потрібно враховувати, розкажемо далі.

Як скласти намет

Порядок складання, як і встановлення намету, залежить від форми конструкції. Наприклад, намет Naturehike Cloud Up 3 Updated NH18T030-T, 210T надлегкий тримісний з футпринтом, помаранчевий потребує менше навичок і часу для встановлення, ніж намет з навісом Naturehike Village CNK2300ZP022, коричневий малий, який має збільшену конструкцію з низкою дрібних доповнень.

Naturehike NH18T030-T

Naturehike CNK2300ZP022

Проте після кількох тренувань, навіть шляхом спроб і помилок, ви досконало оволодієте мистецтвом встановлення та складання. Потрібно лише слідувати інструкції виробника.

Нижче наведемо кілька загальних порад, які допоможуть вам полегшити процес складання:

  1. Переконайтеся, що всередині намету немає каменів, бруду та іншого сміття.
  2. Відкрийте вхід до намету та дайте йому провітритись. Це потрібно для того, щоб позбутися конденсату, що утворився після тривалого використання (як уникнути появи конденсату, читайте в нашому матеріалі).
  3. Частково застебніть вход, залишивши невеликий отвір для виходу повітря.
  4. Відкріпіть стійки від кріплень і складіть намет, не знімаючи стійки.
  5. Витягніть стійки з рукавів і складіть їх.
  6. Складіть сам намет до розмірів мішка для зберігання, поступово виштовхуючи повітря під час складання.
  7. Складіть намет у мішок і зафіксуйте його за допомогою компресійних стяжок, якщо такі передбачені.

Якщо ви не хочете морочитися зі встановленням, в асортименті Naturehike є намети з автоматичним монтажем. Їх каркас розкладається та складається в кілька рухів, заощаджуючи ваші сили та час.

Naturehike NH21ZP008

Як мити намет

Попри щільність матеріалів, з яких виготовляються сучасні моделі, ми рекомендуємо проводити чищення вручну, щоб уникнути випадкових розривів синтетичного волокна та втрачання водовідштовхувальних властивостей.

Для миття вам знадобиться щітка, спеціалізований засіб для чищення намету, м'яка губка чи тканина.

  1. Використовуйте щітку, щоб усунути пил та інші забруднення з матеріалу.
  2. Від'єднайте один від одного внутрішній намет, зовнішній тент і футпринт, щоб полегшити процес чищення.
  3. Прочитайте інструкцію, як користуватися засобом для чищення. Часто його потрібно розвести в теплій воді та нанести на зовнішню поверхню намету і футпринту за допомогою губки або тканини, щоб прибрати бруд, що в'ївся. Потім прополоскати матеріал у чистій воді.
  4. Повісьте намет у затіненому місці якомога далі від сонячних променів і джерел тепла та дайте йому повністю висохнути.

Важливо! Уникайте використання звичайних мийних засобів — вони негативно впливають на водовідштовхувальні властивості матеріалів.

Зберігання намету між сезонами

Найголовніше: уникайте зберігання намету у сирому місці. Якщо ви не можете забезпечити такі умови, помістіть модель у герметичний пластиковий контейнер, щоб не допустити її контакту з вологою. Додатково можна використовувати брезент на намет для захисту матеріалу не лише від вологи, а й від пошкоджень під час зберігання.

Зберігайте намет у горизонтальному положенні у просторому мішку окремо від дуг та кілочків (їх краще складати в окремий чохол). Також не кладіть важкі та гострі предмети всередину мішка з тентом, щоб уникнути проколів та розриву матеріалу.

Ремонт наметів

Небольшие розриви на тентi, внутрішньому наметі або футпринті можуть виникнути у будь-який час, навіть у разі дбайливої експлуатації. Це не критична ситуація, яку можна виправити за допомогою самоклеючих латок з ремонтного набору. Ми радимо мати при собі один такий набір у кожній подорожі, щоб швидко усувати розриви.

Якщо шви втратили герметичність і почали протікати, застосуйте клей-герметик для тентів. Після проклеювання дайте засобу вбратися в матеріал та висохнути.

Зламані стійки — одна з найпоширеніших проблем, особливо у наметів з каркасом зі скловолокна. Її можна вирішити за допомогою комплекту змінних кілків, які доступні для придбання у різних виробників.

Написати коментар