UA | RU
Контактна інформація
Київ

R-Value – що це? Вибираємо туристичний килимок та матрац правильно

Якщо спальний мішок Naturehike вибирають на основі EN-стандарту, що вказує на допустимі температурні значення для використання виробу, а на сезонність намету впливають щільність та водовідштовхувальні властивості матеріалів, то як вибрати туристичний матрац?

Незважаючи на велику кількість складних позначень на етикетках товарів для туризму, головним критерієм вибору матраца та килимка є індекс R-Value, значення якого зазвичай варіюється від 1 до 8.

Що це за рейтинг та як він визначається? На ці запитання відповідаємо у нашій статті.

Що таке індекс R Value?

Достатньо полежати на голій землі кілька хвилин, щоб відчути на собі наслідки процесу тепловтрати, коли температура тіла знижується, і холод, що стрімко піднімається з поверхні землі, починає пронизувати до кісток. У цій ситуації, особливо в холодну пору року, не врятує навіть спальний мішок, оскільки він щільно стискатиме ваше тіло, підвищуючи теплообмін між вашим організмом і навколишнім середовищем.

Єдине вирішення цієї проблеми – використовувати туристичний килимок, що виконує роль захисного шару між вами та холодною землею. А про те, наскільки добре аксесуар справляється з теплоізоляцією, підкаже рейтинг R-Value.

Показник (R) відображає ступінь теплостійкості виробу, і чим вище це значення, тим краще килимок виконує свою функцію.

Це не означає, що моделі з низьким рейтингом можна віднести до низькоякісного спорядження, оскільки все залежить від пори року, на яку розрахований конкретний виріб.

Наприклад, у літній сезон можна обмежитися килимком або матрацом з показником (R) у межах 1-2. Крім того, така модель складатиметься компактніше, ніж аналог, розрахований на експлуатацію взимку або в демісезон.

Проте з настанням холодів не обійтися без щільнішого варіанту зі значенням R3 та вище. Він гарантуватиме, що холод з поверхні землі не вплине на ваше тіло і, як наслідок, не похитне імунітет.

Важливо! Потрібного показника теплоізоляції можна досягти за допомогою комбінування кількох килимків. У такому випадку R Value килимків суммується, забезпечуючи надійний захист від холоду.

Як вимірюється індекс R-Value?

Перші кроки у розробці індексу R-Value було зроблено у 2016 році групою провідних виробників товарів для активного відпочинку. Основною метою було запровадження єдиної методології для оцінки функціональності туристичних виробів, щоб у покупця не виникало плутанини з безліччю позначень, які застосовував кожен окремий бренд у створенні своїх товарів.

Остаточну точку в цьому питанні було поставлено у 2020 році, коли було затверджено міжнародний стандарт, встановлений ASTM International.

Рейтинг присвоюється продукції в результаті тестування, в ході якого килимок поміщається в герметичну камеру між гарячою пластиною температурою 35°C (верхньою) та холодною пластиною температурою 5°C (нижньою). Протягом чотирьох годин датчики вимірюють, скільки енергії споживає верхня пластина для підтримки постійної температури на рівні 35°C, і це значення використовується в розрахунку R-Value.

Це цікаво! Індекс R-Value застосовується не тільки у виробництві туристичного спорядження, а й у будівельній сфері. Він дозволяє оцінити опірність до холоду більшості будівельних матеріалів.

Огляд продукції Naturehike на основі індексу R-Value

Ми з'ясували: R-Value що це та як вимірюється цей показник. Тепер перейдемо до конкретних прикладів, які допоможуть зрозуміти відмінності у модельному ряді матраців та килимків Naturehike, представлені на віртуальних полицях офіційного дистриб'ютора бренду Naturehike Україна.

Показник (R) є умовною одиницею, оскільки на комфорт відпочивальника впливає безліч інших факторів – від банальних, як поточна погода або габарити спальника, які відображає таблиця розмірів спальних мішків, до індивідуальних, як тип метаболізму.

Оскільки досить складно з упевненістю сказати, який показник (R) підійде саме вам, ми підемо консервативним шляхом і будемо ґрунтуватися виключно на сухих цифрах.

Майте на увазі! Наявність туристичного килимка або матраца з високим індексом (R) не зашкодить у будь-якій ситуації, але потрібно бути готовим до того, що через високу щільність і розширену функціональність, вага та ціна на таку модель може бути вищою за тонкіші аналоги.

Підбір килимків і матраців з різним індексом (R), а також їх характеристики наведені нижче.

Килимок Naturehike NH19Z032-P (R 1.5)

Тонкий та легкий, цей килимок створений для використання під час піших подорожей упродовж теплого сезону, коли поверхня землі прогрівається до 1°C і вище.

Модель надувається до розмірів 195 х 59 см через клапан за допомогою спеціальної сумки, що входить до комплекту. Килимок набуває теплоізоляційних властивостей завдяки щільному нейлону та товщині в надутому вигляді, що дорівнює 6.5 см.

Виріб випускається у двох варіантах: у синьому та помаранчевому кольорі.

Матеріал нейлон Розміри у розкладеному вигляді 195 х 59 х 6.5 см
Вага 600 г Розміри у складеному вигляді 30 х 10 см

Килимок Naturehike NH19QD008 (R 1.8)

Якщо немає бажання витрачати час на надування килимка, можна купити його альтернативу – складану модель зі спіненого пінополіетилену IXPE. Звичайно, вона не така м'яка, як надувний аналог, проте важить всього 460 грамів і може похвалитися тривалішим терміном служби завдяки несприйнятливості матеріалу до зношування.

Нижню поверхню килимка покриває алюмінієва плівка, яка перешкоджає швидкій тепловтраті під час сну на виробі. Середня температура поверхні землі для експлуатації моделі становить близько 1°C - 0°C.

Матеріал пінополіетилен IXPE, алюмінієва плівка Розміри у розкладеному вигляді 185 х 56 х 1.8 см
Вага 460 г Розміри у складеному вигляді 56 х 13 х 15 см

Матрац Naturehike CNH22DZ018 (R 3.5)

Це трисезонний матрац, у якому витримана «золота середина» між функціональністю та зручністю у транспортуванні.

Виріб можна використовувати з весни до осені за температури землі вище -6°C. Модель заповнюється повітрям за допомогою мішка для надування. Наймініатюрніший матрац із серії важить не більше 545 грамів, що вигідно виділяє його на тлі інших аналогів з нашого списку.

У лінійку входять три моделі, серед яких є варіанти для одного відпочивальника або подвійні матраци для кількох людей. Незалежно від розміру виробів, вони виготовлені з ідентичного поєднання термопластичного поліуретану (TPU) та нейлону, що відрізняється несприйнятливістю до стирання.

Матеріал термопластичний поліуретан TPU, нейлон Розміри у розкладеному вигляді
  • 183 x 64 х 7 см
  • 196 х 64 х 7 см
  • 196 x 120 х 7 см
Вага
  • 545 г
  • 575 г
  • 1180 г
Розміри у складеному вигляді
  • 20 х 13 см
  • 22 х 13 см
  • 26 х 12 см

Матрац Naturehike NH21FCD11 (R 5.5)

Подвійний матрац NH21FCD11 – це приклад спеціалізованого виробу для експлуатації в холодну пору року за температури земної поверхні ≥ -8°C. Для цього виріб має багатошарову структуру з поліестеру 30D як матеріал на лицьовій стороні, з поліестеру 190T як матеріал нижньої частини та пінополіуретану як теплоізолюючий наповнювач завтовшки 6 см.

Однак для високої теплоізоляції доведеться поступитися щодо ваги матраца, яка становить 3600 грамів.

Приємний бонус – конструкція моделі, що самонадувається. Достатньо встановити клапан в одне з двох положень, щоб впустити або випустити повітря.

Матеріал поліестер 30D, поліестер 190Т, пінополіуретан Розміри у розкладеному вигляді 200 х 132 х 6 см
Вага 3600 г Розміри у складеному вигляді 65 х 30 см

Матрац Naturehike NH20FCD08 (R 8.3)

У виробництві цього матраца використані ті ж матеріали, що й у минулій моделі з різницею у товщині середнього шару з пінополіуретану, яка тут досягає цілих 10 см. Цей показник уможливлює використання виробу в суворих умовах, коли температура землі знаходиться нижче за позначку в -9°C.

Надування й здування відбувається обертанням клапана, вимагаючи від користувача мінімум зусиль, а розміри в надутому положенні 200 х 132 см дозволяють з комфортом розміститися на нічліг двом відпочивальникам.

Єдині недоліки матраца – вага, яка досягає 5300 грамів, і висока вартість. Проте коли на кону стоїть здоров'я, чи варто економити на спорядженні?

Матеріал поліестер 30D, поліестер 190Т, пінополіуретан Розміри у розкладеному вигляді 200 х 132 х 10 см
Вага 5300 г Розміри у складеному вигляді 68 х 28 см

Товари новини

Написати коментар