UA | RU
Контактна інформація
Київ

Путівник по спальних мішках: як не помилитися з вибором

Подорожувати без спального мішка — все одно що рубати дрова без сокири. Це не зручно, а ще небезпечно для здоров'я, оскільки без спальника тіло відпочивальника ніяк не захищене від вологи та холоду.

Однак навіть візуально схожі моделі можуть мати кардинально різні характеристики. Спальник літній чи зимовий, для дорослої чи для дитини, з пухом чи з синтетикою — як не загубитися в цьому різноманітті?

Ми підготували невеликий путівник по видах та особливостях спальних мішків, які нададуть відповіді на всі ваші запитання та полегшать вибір спальника.

4 фактори, які потрібно враховувати перед вибором

Не поспішайте відразу пірнати в безодні світу спальних мішків, якщо не хочете заплутатись і витратити зайвий час на вивчення кожного варіанту. Спочатку потрібна невелика підготовка — необхідно визначитися з низкою ключових моментів, що допоможе відсіяти варіанти спальників, які не підходять під ваші потреби.

  1. В яку пору року (за якої температури повітря) планується використовувати спальний мішок? Від цього залежить форма майбутнього придбання, тип та щільність наповнювача.
  2. Для яких мандрівок купується спальник? Якщо це подорож автомобілем, то розміри чи вага спорядження мають мінімальне значення. А ось для піших прогулянок ці параметри відіграють ключову роль, тому в результаті коло звузиться до компактних варіантів з надлегкою вагою.
  3. Який ваш зріст? Спальник виконує свої функції на 100% лише за умови правильного підбору його розміру відповідно до параметрів фігури користувача.
  4. Який бюджет ви маєте? Ми радимо наперед визначити межі бюджету, який ви готові витратити на нове придбання. Гарна новина — ціна на підхожу для вас модель не завжди «кусатиметься». Погана — якщо в планах використовувати спальник у холодну пору року, приготуйтеся, що цінник буде вищим за літні аналоги.

Перелічені моменти — лише вершина айсберга, і далі ми детальніше заглибимося в нюанси спальних мішків. Але, розпочавши з цих простих кроків, можна істотно звузити коло відповідних варіантів для ваших індивідуальних потреб.

Форми спальних мішків

Немає універсального спальника на всі випадки життя. На літо оптимальним вибором стане прямокутна модель вільного крою, що дозволить уникнути перегріву організму, тоді як спальник зимовий буде щільно облягати тіло для мінімізації втрати природного тепла.

Щодо форми всі спальники можна поділити на чотири основні групи.

  1. Спальник-ковдра (конверт) має прямокутну форму, яка надає достатньо місця в області плечей та ніг, щоб з комфортом облаштуватися на нічліг у зручній позі. Теплої ночі такий спальник можна розстебнути та використовувати як ковдру.
  2. Спальник-напівковдра прилягає до тіла трохи щільніше, ніж прямокутна модель форми «конверт», внаслідок чого має кращу теплову ефективність. У більшості таких варіантів передбачений каптур, що захищає голову від протягів.
  3. Мумія (Кокон). Форма отримала свою назву завдяки схожості з єгипетськими муміями та коконами гусениць. Вона має гранично тісний крій і каптур, що щільно прилягає до голови для максимального збереження тепла всередині виробу. Спальники-кокони є найкращим вибором для сну за екстремально низької температури повітря.
  4. Подвійний спальний мішок — найкраща модель для сімейних пар. Існує кілька варіантів таких мішків: прямокутні моделі збільшеної ширини та одномісні спальники одного бренду з можливістю об'єднання в єдиний виріб.

Температурні режими

В описах спальних мішків зустрічаються три температурні позначення: комфортна, гранична, екстремальна.

  • Комфортна (максимальна) – значення, за якого можна спати всю ніч без потовиділення;
  • Гранична (середня) – умови, в яких гарантовано міцний сон протягом 8 годин;
  • Екстремальна (мінімальна) – граничні показники стовпчика термометра, за яких забезпечується відпочинок із мінімальним комфортом від 6 до 8 годин без ризику переохолодження.

Ми радимо вибирати модель із трохи нижчим температурним рейтингом, ніж найнижча температура, яка очікується під час вашого відпочинку. В крайньому разі завжди можна розстебнути блискавку спального мішка, якщо в ньому стало занадто жарко.

Якщо ви використовуєте спальник у зимові місяці, зверніть увагу на варіанти, здатні зберігати тепло в екстремальних умовах. Це може бути модель форми «мумія» або спальник з підігрівом, що працює від Power Bank.

Тип наповнювача

Існує два основні види наповнювачів: натуральний пух і синтетика. Кожен матеріал має свої переваги та недоліки — про них детально викладено в нашому огляді.

Нижче наведено стислий опис характеристик кожного утеплювача.

Пух
  • ефективне теплоощадження та захист від вітру;
  • м'якість;
  • довговічність;
  • легка вага.
Синтетика
  • гіпоалергенність;
  • збереження властивостей навіть у вологому стані;
  • висока швидкість висихання;
  • доступна ціна.

Завдяки м'якості та низькій теплопровідності пуховий наповнювач традиційно застосовується у виробництві спальників на холодну пору року. Єдиний ворог пуху — волога, яка викликає швидке комкування матеріалу та втрату його корисних властивостей.

Синтетичний наповнювач складається з тонких поліестерових ниток. Вони бувають різної довжини: короткі та довгі. Перший варіант компактно складається і є найкращим наповнювачем для мішків, які призначені для подорожей пішки (спальник ЗСУ також включає наповнювач цього типу). Другий варіант може похвалитися тривалішим експлуатаційним терміном.

Також бувають спальники з наповнювачем із суміші натуральних і синтетичних матеріалів, яка має корисні характеристики обох складових. У поєднанні з верхнім шаром із водонепроникної тканини змішаний наповнювач розкриває свої можливості на всі 100%, даруючи тілу достатню м'якість, розслаблення і захист від протягів у демісезон.

Розмір спальника

Мішки для сну бувають різних розмірів, і часто навіть одна модель випускається в декількох габаритах.

Важливо знати! Коли спальник набагато більше за користувача, всередині утворюється пустий простір, через що в мішку важче зігрітися. Якщо мішок занадто короткий, відпочивальнику доводиться спати із зігнутими ногами, розтягуючи виріб і порушуючи цілісність теплоізоляційного шару.

Щоб не замерзнути в спальному мішку холодної ночі й не страждати від неможливості прийняти комфортну позу під час сну, вибирайте спальник із розрахунком: зріст відпочивальника + 5 сантиметрів. Таким чином, у вас буде достатньо простору, щоб вільно витягнути ноги, не пошкодивши утеплювач.

Деякі виробники мають зручний поділ продукції відповідно до віку користувача.

Спальник для дорослих

Бренди використовують різне маркування розмірів, але зазвичай це звичні позначення S, M та L.

На ринку можна зустріти окремі категорії, як спальники для військових у характерному кольорі хакі та моделі, розроблені спеціально для жінок. Особливість останнього варіанту полягає в тому, що він трохи коротший за спальні мішки унісекс і має специфічний крій, що розширюється в області стегон. Іноді в моделях для жінок передбачений додатковий теплоізоляційний шар в області тулуба та ніг — найчутливіших до холоду частин жіночого тіла.

Спальник дитячий

Виріб для маленьких мандрівників коротший і вужчий за спальник для дорослої людини, водночас він має особливо яскравий стиль.

Захист дитячого організму від вологи, протягів та морозів забезпечується за допомогою гіпоалергенних матеріалів, які не подразнюють чутливу шкіру дитини. До того ж у виробництві використовуються особливо міцні тканини з метою підвищення довговічності моделі.

Трохи про корисні аксесуари

Комфорт складається з дрібниць, тому нижче ми розповімо про деталі, які заслуговують окремої уваги під час вибору спального мішка:

  • Каптур і вітрозахисний комір. Для зимового спальника наявність цих елементів є обов'язковою. Ще краще, якщо каптур доповнюють стяжки з фіксаторами, щоб його можна було щільно затягнути навколо голови.

Чохол на спальник. Зберігати мішок зручніше та простіше, якщо в арсеналі є чохол. Він уберігає верхній матеріал спальника від намокання та забруднення під час транспортування. Крім того, його можна використовувати як тимчасову сумку для зберігання змінного одягу та дрібних аксесуарів. Деякі чохли комплектуються компресійними стяжками, які дозволяють компактно скласти спальний мішок для носіння в рюкзаку.

  • Кишеня для подушки. Біль у шиї — останнє, з чим хочеться зіткнутися в польових умовах. Цю проблему вирішує надувна подушка, яка поміщається в спеціально відведену кишеню, що виключає можливість ковзання аксесуара по гладкій підкладці спальника під час сну. Також можна розглянути моделі, в яких подушки вже йдуть у комплекті.

Не варто забувати про туристичний килимок, який розстилається під спальним мішком. Килимок забезпечує додаткову м'якість для максимального розслаблення м'язів під час відпочинку та захищає тіло користувача від вологи та холоду, що підіймаються з поверхні землі.

Де купити спальний мішок?

Кожному звершенню повинен передувати здоровий сон, тому варто вибирати якісний спальний мішок, щоб навіть вдалині від дому тіло могло розслаблятися та поповнювати запас фізичних сил. В онлайн-магазині Naturehike Україна представлений широкий асортимент спальників різної сезонності та призначення — від надлегких моделей для літнього відпочинку до утеплених варіантів, яким під силу протистояти суворим погодним умовам.

Бренд Naturehike спеціалізується на виробництві сучасного туристичного спорядження, яке створюється у співпраці з професійними мандрівниками. Купуючи продукцію у нас, ви можете бути впевнені:

  1. Товари є оригінальними та виготовляються зі стійких до зносу матеріалів, які тестуються у лабораторіях на відповідність заявленим характеристикам;
  2. Кожна модель поставляється у повній комплектації разом із гарантією від виробника;

Ви отримуєте спальник, ціна якого нижча, ніж в інших магазинах, оскільки ми є офіційним дистриб'ютором бренду.

Написати коментар