UA | RU
Контактна інформація
Київ

Готуємося до походу: що взяти з собою і як діяти, якщо заблукали в горах

Величні пейзажі гір, обрамлених безмежними дикими лісами, спроможні подарувати почуття п'янкої свободи та емоції, що окрилюють. Однак, у гірських походів є і темна сторона, яка відкривається тим, хто не дотримується законів природи.

У Карпатах щорічно загублюються близько 200 туристів, і, як показує практика, до цього може призвести одне необачне рішення: спроба скоротити шлях, переоцінка власних фізичних сил, покидання стежки у пошуку питної води або гарного кадру. Щоб цього не допустити, гіди-провідники детально інструктують про правила поведінки в горах перед сходженням, але жодна людина, яким би багажем знань і досвіду вона не володіла, не застрахована від непередбачуваної ситуації.

Що робити, якщо ви випадково загубилися в горах і залишилися віч-на-віч з дикою природою? Розгляньмо основні правила, здатні стати ключем до порятунку в екстреному випадку, і розберемо похідне спорядження, яке стане в пригоді в майбутній подорожі.

5 речей, які потрібно зробити перед походом

Щоб не заблукати в горах, важливою є завчасна підготовка, що складається з 5 етапів.

  1. Маршрут слід обирати, спираючись на його складність. Існує 11 категорій складності маршрутів, що визначається їх тривалістю, особливостями рельєфу, наявністю перешкод тощо. Плануючи подорож, варто об'єктивно оцінювати свою фізичну підготовку, щоб під час сходження не зіштовхнутись із серйозними труднощами, які здатні нести загрозу вашій безпеці.
  2. Тип маршруту визначає список спорядження, необхідного для успішного подолання шляху. Не зайвим буде взяти з собою компас та карту із заздалегідь нанесеним на неї маршрутом. Не покладайтеся на навігацію у своєму смартфоні — на віддаленій місцевості існує висока ймовірність відсутності мобільного зв'язку.
  3. Крім спального мішка, туристичного килимка та змінного одягу не забудьте покласти у рюкзак світлодіодний ліхтар, мініаптечку, а також харчові продукти з розрахунком на тривалість походу +30% додаткової їжі на екстрений випадок. Для цього відмінно підійдуть шоколадні батончики та горіхи високої калорійності, які мають малу вагу й швидко дарують почуття насичення.
  4. Запишіть контакти рятувальних служб регіону, де планується похід. Ще краще, якщо ви заздалегідь зареєструєтесь у локальній рятувальній службі, щоб рятувальники могли оперативно зреагувати та прийти на допомогу, якщо виникне надзвичайна ситуація. Перед відправленням також повідомте родичів або друзів про деталі маршруту та передбачуваний час повернення.
  5. Погода в горах відрізняється мінливістю, тому потрібно постійно перевіряти актуальний прогноз. Для цього можна використовувати програму Radar, яка детально інформує час прогнозованих опадів.

Універсальний список спорядження для подорожі

Туристи новачки часто беруть багато зайвих речей, які ускладнюють відпочинок і «з'їдають» під час транспортування величезну кількість фізичних сил — найцінніший ресурс у поході.

Ми склали перелік необхідного спорядження, яке можна купити в онлайн-магазині Naturehike Україна. Воно зробить подорож комфортною та полегшить виживання в непередбачені моменти.

Туристичний рюкзак Naturehike

Місткий туристичний рюкзак — основа будь-якого походу, тому варто вибирати модель лише від перевіреного виробника. Бренд Naturehike спеціалізується на виробництві туристичного екіпірування та пропонує широкий вибір рюкзаків різного обʼєму:

  • 20-30 літрів – для подорожі одного дня;
  • 35-40 літрів – для відпочинку з однією ночівлею;
  • 45 літрів і більше – для тривалого походу.

Особливу увагу варто приділити конструкції спинки. Вона може бути м'якою або мати металевий каркас, що рівномірно розподіляє навантаження та знижує відчуття втоми у спині після тривалого перебування на ногах.

Не забудьте про «рейнковер», накидку на рюкзак, яка запобігає намоканню спорядження під час негоди.

Туристичний намет

Похідний намет є неприступною фортецею в горах, що захищає подорожнього від дощу, снігу, пронизливих протягів і морозів. Модель для експлуатації в демісезон і холодну пору року має бути двошаровою, а каркас — алюмінієвим.

Щодо місткості варто обирати намет з урахуванням кількості учасників походу:

  • для туриста-одинака достатньо надлегкої одно- або двомісної моделі;
  • для групи мандрівників підходять три- та чотиримісні аналоги.

Спальний мішок

Від спальника залежить якість відпочинку після денного переходу, тому до його вибору варто поставитися з усією серйозністю.

Основне значення має температурний режим моделі:

  • для літа актуальні спальні мішки з температурним діапазоном від 20°C до 0°C;
  • на весну-осінь – від 0°C до -10°C;
  • взимку – від -15°C до -20°C і вище.

Тип наповнювача впливає на вагу та теплоізоляційні властивості виробу. Синтетичний наповнювач легше, дешевше й простіше у догляді, але для подорожі взимку або в демісезон краще не економити та купити пуховий спальник з капюшоном, що зберігає всередині рятівне тепло навіть у найсильніші морози.

Туристичний килимок

За допомогою килимка можна не лише облаштувати місце для привалу — він також потрібний для здорового сну. Достатньо розстелити каримат під спальним мішком, щоб згладити нерівності рельєфу та запобігти переохолодженню тіла внаслідок холоду, що піднімається з землі.

Найпростіший і найпопулярніший варіант — складаний каримат зі спіненого матеріалу, що відрізняється стійкістю до зношування. Любителі підвищеного комфорту оцінять самонадувний килимок, який дозволяє м'язам максимально розслабитися після важкого дня.

Трекінгові палиці

Телескопічні палиці знижують навантаження на ноги та підтримують рівновагу туриста під час перетину складної ділянки шляху. Вони виготовляються з надлегкого алюмінієвого сплаву, тому їхня вага мінімально відбивається на тяжкості спорядження.

Довжина палиць підбирається відповідно до зросту мандрівника. Дрібна, але не менш важлива деталь — насадки, які бувають різних форм, призначених для пересування окремими видами поверхонь (ґрунт, пісок, каміння, сніг).

Похідний одяг і взуття

Крім синтетичної куртки, штанів, пари змінних футболок і шкарпеток туристу не обійтися без комплекту термобілизни, що відводить зі шкіри надлишки поту й зберігає комфортну температуру тіла.

Взуття має бути міцним і розношеним, з нековзною підошвою. Обов'язково беріть із собою плащ-дощовик — він не лише захищає від дощу та вітру, але також може використовуватися як навіс або імпровізований футпринт.

Дрібні аксесуари

Комфорт і безпека складаються з дрібниць, тому в комплект до основних речей обов'язково додайте:

  • засоби особистої гігієни;
  • протисонцевий крем та окуляри;
  • налобний ліхтар;
  • power bank;
  • карту та компас;
  • набір похідного посуду;
  • складану пляшку для води;
  • газовий пальник з балоном;
  • гермомішок для зберігання техніки;
  • аптечку, що складається з найнеобхідніших медикаментів.

Що робити, якщо ви загубилися?

Гори можуть перетворитися на лабіринт, якщо не вміти орієнтуватися на місцевості та не володіти знаннями щодо основ виживання.

У такий момент найкращим другом мандрівника є холодний розум, а провідником — звід правил, дотримання яких здатне врятувати життя, навіть коли правильний маршрут здається назавжди втраченим.

Чекати, кликати на допомогу або рухатися самому?

Перший варіант є актуальним, якщо ви реєстрували маршрут у рятувальній службі й до заявленого закінчення подорожі залишилися 1-2 дні.

Якщо учасники групи знаходяться поруч, то найкращий спосіб — кричати.

В інших випадках варто покладатися лише на власні сили. Для цього потрібно:

  1. Визначити своє місцеперебування: згадати шлях та орієнтири, які ви проходили, та звіритися з картою.
  2. Розробити чіткий план дій: вибрати найближчий пункт, до якого ви рухатиметеся, і постійно стежити за картою щодо правильності проходження наміченого маршруту. Якщо є сумніви, що ви рухаєтеся у правильному напрямку, доведеться повернутися назад і почати заново.

Як залишити підказки?

Під час пересування залишайте підказки рятувальникам. Це можуть бути башточки з каміння, стрілки з палиць.

Все, що є рукотворним об'єктом, здатне полегшити роботу пошукової команди та направити її потрібним шляхом.

Де зупинитися на відпочинок?

Місце для встановлення намету повинно бути захищеним від вітру, рівним, сухим і знаходитися якомога далі від аварійних дерев, які можуть впасти під час вітру.

Шукайте місце для ночівлі за 2-3 години до заходу сонця, щоб поставити табір до темряви. Пам'ятайте, що пересуватися вночі небезпечно для життя.

Печера також підходить як тимчасовий прихисток. Але для початку потрібно перевірити, чи не уподобав це місце дикий хижак. Посвітіть у печеру ліхтариком, голосно покричіть — якщо ніхто не вийшов, то можна заходити. Також варто оглянути вхід до печери щодо відсутності шерсті, посліду, залишків їжі, що може сигналізувати про присутність поблизу небезпечної тварини.

Де знайти воду та їжу?

Воду можна набрати з гірського джерела або озера. Проте з їжею все складніше.

Полювати в дикій природі є марною справою, якщо не хочеться витратити на це весь день і вичерпати запас сил, необхідний для пошуку шляху назад у цивілізацію. Тому у разі відсутності запасу їжі в рюкзаку, єдиний надійний варіант — терпіти голод.

Вам вдалося знайти дикі ягоди? Краще їх не їсти, щоб не зіткнутися із ще однією серйозною проблемою — отруєнням. Якщо почуття голоду стає нестерпним, потрібно перевірити їжу на наявність отруйних речовин:

  • Розтерти ягоду на шкірі;
  • Якщо на шкірі не з'явилося алергічних проявів, потріть ягодою по губах;
  • За відсутності негативної реакції організму акуратно розсмокчіть і виплюньте ягоду;
  • Самопочуття в нормі — з'їжте невеликий шматочок і зачекайте кілька годин.

Тільки у разі виконання всіх чотирьох етапів без виражених негативних симптомів з боку організму можна вживати знайдені ягоди.

Що робити в негоду?

Туман і низька хмарність є особливо небезпечними в горах, оскільки знижують видимість практично до нуля. У цей період настійно не рекомендується пересуватися, оскільки існує висока ймовірність оступитися й отримати травму або зірватися з обриву.

Якщо в горах застав дощ, краще перечекати негоду якнайдалі від високих дерев. Можна встановити намет, щоб сховатися від зливи. Для цього потрібно вибирати місце із ґрунтом, що містить найменшу кількість води, бажано ближче до кущів, оскільки в них майже ніколи не потрапляє блискавка.

Якщо намету немає, головне — триматися якомога далі від води та в жодному разі не біжати. Щоб прийняти правильне положення, сядьте, підтягніть коліна до грудей та обхопіть їх руками.