UA | RU
Контактна інформація
Київ

Вибір рюкзака для походів та подорожей | Naturehike

Який рюкзак купити? М'який або з твердою спинкою, компактний або місткий — різноманітність варіантів безмежна, але те, який підійде саме вам, залежить від призначення.

Рюкзак кожного виду має унікальний дизайн та свій «характер». Міський рюкзак стильно виглядає, але не підходить для довгих піших подорожей, оскільки не має потрібної функціональності та запасу міцності, водночас спеціалізована експедиційна модель пропонує достатньо місця для перенесення всього необхідного, але є надто громіздкою для активного відпочинку вихідного дня.

Тож які є види рюкзаків і який з них вибрати? Давайте розбиратися в основах.

Як вибрати рюкзак для походів та подорожей

Придбання рюкзака — це завжди пошук оптимального співвідношення між обʼємом, функціональністю та зручністю.

Найкращий спосіб вибрати підхожу модель для подорожей — заздалегідь визначитися з трьома факторами:

  • Тип подорожі (піший туризм, кемпінг, велотуризм тощо);
  • Тривалість відпочинку (1-2 дні, до тижня чи більше);
  • Сезонність (чим холодніша погода, тим теплішим та об'ємнішим має бути спорядження, що впливає на вибір рюкзака за місткістю).

Важливим також є вибір правильного розміру. Для цього виконайте такі дії:

  • Виміряйте довжину тулуба. Це відстань між кістковим виступом біля основи шиї та верхньою частиною стегон.
  • Звірте отримані дані з таблицею розмірів виробника. Розмір має точно відповідати довжині вашого тулуба, в іншому випадку це може призвести до неправильної посадки на спині та, як наслідок, виникнення травм.

Коли основні фактори визначені, настає час вивчити дрібні параметри рюкзака для подорожей.

Як вибрати ідеальний рюкзак для походів та подорожей

Відмінності рюкзака для активного відпочинку від міської моделі криються в конструкційних особливостях, націлених на довговічність і покращення якості посадки при збільшеному обʼємі спорядження, що переноситься.

Враховуючи характеристики нижче, ви зможете швидко звузити коло оптимальних варіантів.

Типи конструкцій

Рюкзаки бувають двох типів щодо твердості спинки:

  • Безкаркасні мають м'яку спинку, що робить їх дуже гнучкими та компактними. Підходять для коротких поїздок з мінімумом речей; також актуальні для поціновувачів велопрогулянок. Єдиний мінус: безкаркасний рюкзак для походів не підходить для перенесення важкого спорядження через м'яку конструкцію, яка не сприяє ефективному розподілу ваги.
  • Каркасні оснащені пластинами або дугами в області спини, які дозволяють виробам тримати форму та розподіляти вагу по спині та плечах. Ці моделі є оптимальними для тривалих подорожей пішки, коли доводиться нести на собі велику кількість спорядження на великі відстані. З недоліків: збільшений розмір та менша компактність.

Види рюкзаків за місткістю

Вибір обʼєму рюкзака залежить від того, як довго та в яких умовах ви плануєте подорожувати. Для короткострокового відпочинку на природі підходять малі та середні рюкзаки, а для тривалих походів варто придивитися до місткіших моделей.

Щодо розміру, рюкзаки можна розділити на такі категорії:

  • До 35 л – для відпочинку вихідного дня, зокрема на велосипеді.
  • 35-50 л – альпіністські моделі, підхожі для багатоденної подорожі у теплий сезон;
  • 50-100 л – похідні рюкзаки для походів, тривалістю до кількох тижнів;
  • 100 л і більше – експедиційні варіанти з жорстким каркасом, адаптованим під перенесення великої кількості речей для комфортного проведення часу вдалині від цивілізації протягом багатьох тижнів.

Використовувані матеріали

Рюкзак для подорожі шиється із синтетичних матеріалів (поліестер, нейлон, поліетилен та їх поєднання), дозволяючи досягти високої зносостійкості виробу, важливої під час використання в умовах виживання. Одначе щільність моделей може сильно відрізнятися залежно від вартості, тому шукайте «золоту середину» між вашим бюджетом та бажаними характеристиками.

При вивченні щільності матеріалу звертайте увагу на такі показники:

  • Рейтинг Деньє (D). Чим вище ця одиниця виміру, тим важче та міцніше волокно. Простіше кажучи, рюкзак з нейлону 400D буде довговічнішим за аналог з нейлону 100D.
  • Кількість ниток (T). Це показник того, наскільки щільно тканина виткана на етапі виробництва. Вимір проводиться шляхом підрахунку горизонтальних і вертикальних ниток на квадратний дюйм матеріалу. Так само, як і у випадку з рейтингом Деньє, чим вище число, тим міцніше тканина.

Також зважайте на водостійкість матеріалу, особливо якщо в планах використовувати рюкзак в демісезон. Тканина набуває водовідштовхувальних властивостей завдяки включенню до складу поліетиленових волокон або нанесенню на матеріал спеціального покриття.

Кишені, кріплення та інші особливості

При виборі похідного рюкзака уважно вивчіть його конструкцію щодо кількості внутрішніх відділень і зовнішніх кишень, що сприяють зручній організації всього спорядження.

Ви користуєтесь питною системою? Тоді наявність окремої кишені для гідратора є параметром «must have» для вашого рюкзака.

До того ж корисними будуть зовнішні кріплення для трекінгових палиць, спального мішка та туристичного килимка.

Найкращі рюкзаки для походів від Naturehike

Якщо ви збираєтеся на природу, тоді вам потрібен рюкзак, який витримає і примхи погоди, і кілометри шляху, що долаються назустріч незвіданим горизонтам. Ми підготували ТОП-5 рюкзаків, які впораються з будь-якими викликами.

Рюкзак велосипедний Naturehike Riding 15 л

Це один з найменших рюкзаків в асортименті, розроблених спеціально для велоподорожей.

Модель має м'яку конструкцію, яка повторює вигини хребта, а плечові ремені та спинка з сіткою гарантують максимальну продувність, щоб запобігти надмірному потовиділенню під час тривалих поїздок. Приємний бонус — наявність відділення для велошолома.

Рюкзак компактний Naturehike Ultralight 22 л

Компактність та практичність 2 в 1 — те, що потрібно знати про цю модель. Вона трохи об'ємніша за попередній рюкзак, але така ж зручна у носінні завдяки обтічній формі.

У складеному вигляді виріб легко поміщається в чохол розміром з долоню, а в розкладеному — вміщує все необхідне від вітрівки до парасольки та пляшки з питною водою. На додаток рюкзак виконаний з водовідштовхувального нейлону, тому вміст залишиться сухим під час дощу.

Рюкзак водонепроникний Naturehike 25 л

Дизайн, що нагадує гермомішок, робить з рюкзака справжнього універсала як для піших подорожей, так і для сплавів річкою. На користь цього свідчить і те, що всередині є герметичне відділення для документів.

У пошитті використано нейлон і ПВХ, що дозволило досягти водонепроникності виробу на рівні IPX6. Шнури із зовнішнього боку виконують функцію фіксаторів для змінного одягу та взуття для економії місця всередині.

Рюкзак трекінговий Naturehike 55 л

Рюкзак об'ємом близько 50 л — класичний туристичний варіант, актуальний у будь-який сезон. У нього поміщається все необхідне (і навіть більше) для багатоденної пригоди, а що не влізло легко фіксується зверху — для цього передбачено безліч стяжок та зовнішніх петельок.

У конструкції є нагрудні та настегнові ремені з регуляторами довжини. Настегновий доповнений окремою сумкою для зберігання дрібних речей, яке потрібно тримати під рукою.

Рюкзак туристичний Naturehike 70 л + 5 л

Без сумніву, це кращий рюкзак для подорожей, що тривають не один день.

Тверда спинка в поєднанні з ременями, що стягуються, розподіляє вагу спорядження по всій спині, навіть якщо ви заповнили весь об'єм. Вам не вистачило основного обʼєму? Його можна збільшити ще на 5 л, щоб усередину точно помістилося все, що потрібно.

Водночас вага виробу не перевищує 1,8 кг. Саме так виглядає рюкзак для тих, хто не уявляє життя без активного відпочинку.

Товари новини

Написати коментар