UA | RU
Контактна інформація
Київ

Туристичний посуд: як вибрати. Поради від Naturehike

Чи знаєте ви, яка частина подорожі є найкращою? Коли гірська вершина підкорена, незвідані горизонти вивчені та місце для привалу нарешті облаштовано, немає нічого приємнішого за смачну вечерю на фоні природних пейзажів. Саме в такі моменти приходить усвідомлення, наскільки важливим є якісний туристичний посуд, що поєднує в собі легкість, міцність і довговічність.

Якщо ви не знаєте, як вибрати той самий посуд, який перетворить ваші кулінарні експерименти на свіжому повітрі на справжнє задоволення, наш короткий путівник з експертними порадами відповість на всі питання, що вас хвилюють.

Туристичний посуд: як вибрати, особливості та корисні поради

Здавалося б, немає нічого простішого, ніж вибрати знайому всім з дитинства каструлю та сковороду, нехай навіть замість готування на домашній плиті вам доведеться використовувати пальник або розпалювати багаття. Проте посуд для кемпінгу та туризму має свої особливості, які відрізняють його від звичного кухонного приладдя для дому. І справа не лише в зменшених розмірах та надлегкій вазі, а й у специфічних елементах конструкцій, які вносять свої корективи у використання.

Нижче ми розберемо основні види, матеріали та характеристики посуду для активного відпочинку, щоб ви могли вибрати відповідні аксесуари для швидкого, а головне — безпечного приготування на свіжому повітрі.

Види туристичного посуду

Як і звичайний посуд для дому, туристичний посуд буває різних видів щодо призначення.

До цієї категорії належать:

  • Казанки та каструлі;
  • Сковороди;
  • Чайники;
  • Термоси;
  • Кухлі;
  • Тарілки та миски;
  • Столові прибори (виделки, ложки та ножі).

Який посуд взяти в похід, кожен турист вирішує самостійно. Комплект можна зібрати з окремих предметів або купити готовий набір, складений на основі ключових потреб у поході.

Набір посуду для кемпінгу 4 од. Naturehike NH15T401-G, алюміній

Комплект складається з 2 каструль та 2 казанків середньої глибини, які підходять для приготування перших та других страв на газовому пальнику (у наборі також є губка для миття та чохол для транспортування). Ємності більшого об'єму можна накривати меншими казанками, використовуючи останні як імпровізовані кришки.

Ємності виготовлені з надлегкого алюмінію та доповнені складаними ручками зі вставками, які не нагріваються під час тривалого впливу високих температур та убезпечують користувача від опіків під час переміщення казанків.

До речі, попри наявність у наборі чотирьох ємностей, посуд для приготування їжі не займає багато місця в рюкзаку: потрібно лише скласти казанки один в одного після використання.

Набір посуду Naturehike NH21SJ001, 3 предмети, нержавіюча сталь

Відпочинок вдалині від дому — не привід відмовляти собі в задоволенні насолодитися улюбленими гарячими напоями, і в наборі NH21SJ001 є все для цього необхідне: чашка на 150 мл, блюдце і чайна ложка.

Всі складові комплекту виконані зі сталі 304, яка не іржавіє з часом і легко очищається. Приємний бонус — наднизька вага набору, що не перевищує 213 г.

З чого роблять посуд для активного відпочинку?

Матеріал посуду визначає її експлуатаційні характеристики та зручність загалом, що логічно впливає на вартість. Звичайно, завжди можна взяти з собою силіконовий посуд або одноразові вироби з пластику, але вони мають обмежений запас міцності та не витримують впливу підвищеної температури, тому підходять для вживання обмеженого спектра страв та напоїв.

Якщо відштовхуватися від довговічності та практичності, то варто вибирати між посудом з анодованого алюмінію, нержавіючої сталі, титану або чавуну.

Анодований алюміній

Це найлегший посуд, який підходить для тривалих піших подорожей, де рахується кожен грам спорядження, що переноситься.

Незважаючи на те, що сам алюміній може вступати в реакцію з деякими харчовими продуктами, анодований шар розвʼязує цю проблему, запобігаючи пригоранню їжі без зміни її смаку та запаху.

Переваги Недоліки
• Висока теплопровідність; • Деформується у разі сильного удару;
• Стійкість до корозії; • Не підходить для приготування на багатті;
• Перешкоджання пригоранню їжі; • Анодований шар потребує дбайливого поводження.
• Низька вага;
• Доступна ціна.

Титан

Титановий туристичний посуд поєднує легкість і довговічність та вважається найкращим варіантом для подорожей будь-якого формату. Титан також є стійким до корозії навіть під впливом кислоти, що міститься у багатьох харчових продуктах.

Єдиний суттєвий мінус — висока вартість порівняно з іншими матеріалами. Але для тих, хто робить ставку на якість та термін служби придбання, цей фактор відходиться на другий план.

Переваги Недоліки
• Еталонна міцність; • Низька теплопровідність;
• Несприйнятливість до подряпин; • Найвища ціна.
• Стійкість до корозії;
• Економна витрата палива під час кип'ятіння води;
• Низька вага.

Нержавіюча сталь

Туристичний посуд з нержавійки відмінно переносить механічний вплив, не деформується при падінні та не боїться високих температур, що особливо важливо під час приготування їжі на багатті.

Сталь зберігає нейтральний смак продуктів і досить просто очищається від забруднень, проте вона важча за алюміній і титан, тому підходить хіба що для короткочасного відпочинку вихідного дня.

Переваги Недоліки
• Довгий термін служби; • Нерівномірна теплопровідність;
• Несприйнятливість до деформування; • Висока витрата палива;
• Підходить для приготування на багатті; • Їжа може пригоряти;
• Невибагливість у догляді. • Велика вага.

Чавун

Похідний посуд з чавуну — рідкість на сьогоднішньому ринку, оскільки цей сплав має велику вагу та вимагає ретельного та дбайливого догляду, програючи у легкості та простоті експлуатації не лише алюмінію та титану, а й сталі. З усім тим чавун має і свої принади: міцність і чудову теплопровідність, швидко нагріваючись та надовго зберігаючи страви теплими.

На додаток, чавун надає їжі особливий, неповторний смак під час смаження та гасіння, тому чавунний посуд все ще можна знайти у спорядженні деяких кемперів та любителів подорожей на автомобілі.

Переваги Недоліки
• Стійкість до механічних пошкоджень; • Дуже велика вага;
• Відмінна теплопровідність; • Потребує ретельного догляду.
• Підходить для приготування і на газовому пальнику, і на багатті.

Як вибрати туристичний посуд для походу?

Коли ви визначилися з матеріалом, настає час вивчити інші характеристики посуду для похідної кухні:

  • Об'єм. Вибирайте посуд із розрахунку: 500-600 мл на одну особу. Тобто, якщо ваша група включає 2 або 3 мандрівники, то сумарний обʼєм ємностей має становити не менше 1200 мл і 1700 мл відповідно.
  • Кількість ємностей. Що потрібно брати в похід? Комплектація набору залежить від складності меню, кількості осіб та тривалості відпочинку. Казанків має вистачати для приготування кількох страв окремо, тому навіть якщо ви подорожуєте соло, то замість 1 великої ємності беріть 2 маленькі.
  • Дрібні особливості конструкції. Складані ручки повинні бути як у казанків і сковорідок, так і у чайників — це дозволяє уникнути травм під час встановлення та зняття ємностей з вогню. Звертайте увагу на матеріал ручок. Якщо вони доповнені силіконовими вставками, казанки підходять тільки для готування на пальнику. Суцільнометалева ручка витримує вплив екстремальної температури під час приготування страв на багатті, але вам знадобиться прихватка, щоб не обпектися. Також перевіряйте наявність кришки. Ідеально, якщо казанки мають ідентичний діаметр — у такому випадку вам буде достатньо однієї універсальної кришки для всіх ємностей.

Догляд та обслуговування: як чистити та зберігати туристичний посуд

Запам'ятайте просте правило: мити посуд потрібно після кожного використання. Щоб усунути кіптяву, залишки їжі та жиру, достатньо сполоснути ємності водою, протерти м'якою губкою та витерти їх насухо за допомогою чистого рушника.

Щоб ваш похідний набір посуду зберігав ефективність та початковий зовнішній вигляд, використовуйте такі лайфхаки:

  • Уникайте використання агресивних мийних засобів, особливо для чищення виробів з анодованого алюмінію з антипригарним покриттям.
  • Майте на увазі, що не кожен посуд можна мити в посудомийній машині. В інструкції користувача обов'язково вивчайте інформацію про те, як краще чистити ваш посуд.
  • Зберігайте казанки у спеціальних мішечках, які захищають металеву поверхню від подряпин.

Також пам'ятайте про необхідність перевірки посуду на наявність пошкоджень перед експлуатацією. Звертайте увагу на цілісність казанків та на справність складаних ручок, щоб уникнути несподіваних поломок у подорожі та запобігти виникненню небезпечних для вашого здоров'я ситуацій.

Товари новини

Написати коментар