UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як обрати туристичний посуд для кемпінгу | Naturehike

Як відомо, апетит приходить під час їжі, але на природі все працює трохи інакше. Активний рух і свіже повітря пробуджують голод набагато раніше, і останнє, з чим мандрівнику хотілося б зіткнутися в такі моменти, — це проблеми з туристичним посудом, які загрожують залишитися з бурчанням в животі та зіпсованим настроєм на весь відпочинок.

Але виникає питання — на чому готувати? Домашній посуд точно не підходить для туризму через надмірно великі розміри та вагу, а туристичні аналоги налічують таку кількість варіантів, що можна легко загубитися в різноманітності.

Який туристичний посуд підходить для приготування на багатті та як розрахувати потрібний обʼєм ємностей — розповімо про найголовніше.

Посуд для приготування їжі на відкритому вогні: що обрати для походу | Naturehike

Є два способи приготування їжі на природі: на пальнику та на багатті. Перший варіант дещо практичніший, оскільки пальник можна використовувати за будь-якої погоди і він є безпечнішим в експлуатації (у деяких регіонах за розведення багаття можна отримати значний штраф). З усім тим, деякі туристи намагаються дотримуватися класичного підходу в готуванні за будь-якої можливості, адже що може бути смачніше за польову кашу чи підсмажене на багатті м'ясо з димком.

Вимоги до посуду для приготування на відкритому вогні здебільшого аналогічні тим, що висуваються до будь-якого туристичного посуду:

  • Міцність та антикорозійні властивості, адже неможливо передбачити, в яких умовах використовуватиметься посуд;
  • Простота у догляді, оскільки вдалині від цивілізації немає можливості ретельно мити ємності;
  • Легкість та компактність, щоб не обтяжувати рюкзак та економити місце для іншого не менш важливого спорядження.

Проте з урахуванням специфіки приготування на багатті, коли температура може сягати 400°C і вище, у пріоритеті також термостійкість матеріалів. Від цього фактора залежить чи витримає посуд для кемпінгу вплив екстремального жару, чи просто розплавиться при першому ж контакті з вогнем.

Щоб цього не сталося, слід ретельно вибирати матеріал, з якого виготовлені ємності. І який з них підходить для цих цілей якнайкраще, розповімо далі.

Вивчаємо туристичний посуд для приготування їжі на вогні

На ринку туристичного посуду, зокрема в асортименті бренду Naturehike, доступні варіанти з 3 матеріалів: алюмінію, сталі та титану. Рідше зустрічаються вироби з чавуну, які за останній десяток років почали відходити на другий план через важку вагу та вибагливість у догляді.

Під час вивчення характеристик ємностей можна відразу відсікти невідповідні варіанти, якщо в описі зазначено, що конкретна модель призначена для використання виключно на пальнику або похідній плиті. Такі обмеження обумовлені тонкістю матеріалу, який не здатний витримати тривалий вплив надзвичайно високої температури. В інших випадках необхідно вибирати, спираючись на пріоритетність окремих властивостей матеріалів.

Матеріали: алюміній, чавун, нержавіюча сталь, титан

Кожен з цих матеріалів має унікальні особливості, які впливають на зручність у поході. Стійкість до механічних пошкоджень, швидкість нагрівання, вага — це далеко не всі параметри, що відрізняють метали один від одного.

Переваги

Недоліки

Алюміній

  • Швидке нагрівання;
  • Анодований шар запобігає пригоранню їжі;
  • Невелика вага.
  • Низька механічна міцність;
  • Плавиться під впливом жару, якщо ємність порожня.

Чавун

  • Відмінна теплопровідність та тривале збереження тепла;
  • Практично неможливо пошкодити чи подряпати.
  • Вимагає регулярного та ретельного догляду;
  • Велика вага;
  • Висока ціна.

Нержавіюча сталь

  • Не деформується при ударі;
  • Не вступає в реакцію з харчовими продуктами;
  • Легко очищається.
  • Нерівномірне нагрівання поверхні;
  • Відсутність антипригарного покриття.

Титан

  • Еталонна стійкість до будь-яких пошкоджень;
  • Хімічна інертність;
  • Надлегка вага.
  • Низька теплопровідність;
  • Висока ціна.

Щодо матеріалів посуду, ми рекомендуємо відразу визначитися з переліком властивостей, які мають для вас першорядну важливість. Після цього ви зможете легко звузити коло підхожих варіантів.

Об'єм та комплектація набору

Обʼєм ємностей та їх кількість у комплекті є не менш важливим фактором, про який також не слід забувати.

  • Розраховуючи обʼєм, керуйтесь простим правилом: на 1 мандрівника має припадати 500-600 мл. Наприклад, якщо ви подорожуєте з другом, об'єм усіх ємностей має становити ±1100 мл, а для відпочинку групи з 4 осіб знадобиться набір туристичного посуду з об'ємом не менше 2 л.
  • Кількість посуду залежить від складності меню. Логіка проста: для одночасного приготування кількох страв потрібні окремі ємності.

Навіть якщо ви подорожуєте поодинці та не плануєте кулінарних експериментів на природі, обов'язково беріть з собою кілька казанків. В одному ви будете готувати основну страву та використовувати його як імпровізовану тарілку (якщо ви заощаджуєте на вазі спорядження), а в другому — кип'ятити воду для заварювання чаю або кави.

Вибираємо похідний набір посуду від Naturehike

Довговічність — це те, що відрізняє посуд Naturehike і підтверджується річною офіційною гарантією від виробника. До того ж вироби розробляються з упором на мінімально можливу вагу. Недаремно бренд позиціонує себе як виробник надлегкого спорядження для туризму та інших видів активного відпочинку.

Які набори посуду вам підходять — залежить від ваших потреб і бюджету. Нижче представляємо добірку найпопулярніших варіантів із різною комплектацією.

Naturehike NH18T018-G

Доступний за ціною набір, в якому є все необхідне як для приготування, так і для приймання їжі для невеликої групи з 2-3 осіб.

Комплект складається з 2 алюмінієвих казанків: один лише з бічними складаними ручками, а другий з додатковою ручкою для підвішування над багаттям. Обидві з термостійкими накладками для запобігання нагріванню.

Крім основних ємностей, тут також є пара кришок, лопатка, черпак, 3 тарілки та мочалка. Все це постачається у фірмовому мішечку для зберігання.

Naturehike CNH22CJ002

Розширений туристичний набір посуду для приготування повноцінного раціону на 4 відпочивальників. Сюди входять каструля, казанок, сковорода та чайник — все зі складаними ручками для зручного транспортування.

Матеріал ємностей — алюміній. Водночас у сковороді передбачено антипригарне покриття.

Приємним бонусом є наявність однієї кришки, універсальної для 3 основних ємностей (крім чайника), що позбавляє необхідності носити окрему кришку під кожен посуд і, як результат, дозволяє заощадити на вазі.

Naturehike NH22CJ005

Набір з нержавіючої сталі пропонує розширений функціонал завдяки 4 ємностям різного об'єму. З їх допомогою можна одночасно готувати перші та другі страви для 3 осіб, а після використання компактно скласти вироби один в одний, щоб комплект не займав багато місця в сумці.

Каструлі можна підвішувати за центральну ручку, а сковороду безпечно знімати з вогню, утримуючи за нековзну ручку збоку. Не можна не відзначити й естетично привабливий дизайн комплекту. Водночас поверхня легко очищається та демонструє стійкість до іржі.

Написати коментар