UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як вибрати складаний стілець для кемпінгу та пікніка? | Naturehike

У світі пригод навіть найменший стілець розкладний туристичний може кардинально вплинути на враження від відпочинку. Адже що може бути за краще, ніж сісти на зручний стільчик, вдихаючи свіже повітря та слухаючи приємні потріскування багаття, й дати своєму тілу заслужений відпочинок після насиченого дня на природі.

Але недостатньо просто купити стілець складаний — потрібно знати, як правильно його вибрати, оскільки тут є свої нюанси, від яких залежить ваша зручність та довговічність придбання.

У цьому посібнику ми розповімо про основи: про види стільців для відпочинку та їх характеристики, на які слід звертати увагу під час вибору.

Як вибрати зручний і надійний складаний стілець для кемпінгу та пікніка

Як зрозуміло з назви, стілець туристичний призначений для використання на відкритому повітрі, з чого випливає ряд конструкційних особливостей:

  • застосування стійких до вологи та зношування матеріалів;
  • легка вага;
  • здатність компактно складатися.

Не менш актуальними складані стільці є для дачі, пікніків та риболовлі, адже кому захочеться сидіти на холодній та твердій землі, коли є комфортна альтернатива.

Проте зручність — суб'єктивний параметр. Те, що буде комфортним для одного, може не бути таким для іншого, тому важливо розбиратися, які особливості мають розкладні стільці для відпочинку на природі, та підбирати моделі на основі області використання та індивідуальних уподобань.

Основні види стільців для активного відпочинку

Розкладні стільці для походів та кемпінгу — це не просто сидіння та ніжки. Ця категорія налічує низку різноманітних видів меблів, які відрізняються дизайном, націленим на зручне використання в умовах віддаленості від цивілізації.

Кожен вид має свої особливості, зокрема різні форми та призначення, розуміння яких дозволить вам звузити коло для пошуку відповідного варіанту.

Туристичний стілець

Ці моделі призначені для пішого туризму, тому в їх конструкціях акцент зроблений на легкість та компактність, щоб не додавати зайвої ваги до похідного спорядження. У них ви не знайдете якихось додаткових модифікацій у вигляді знімних подушок чи підтримки спини, адже їх головна особливість — це лаконічність.

Проте навіть тут є достатньо варіантів для вибору — від класичних стільців зі спинкою до мінімалістичних похідних табуретів.

Стілець для кемпінгу

Традиційні стільці для кемпінгу мають просту конструкцію зі спинкою та підлокітниками, що підтримуються за допомогою металевого каркаса. Вони бувають різних розмірів і форм, зокрема пляжні стільці, але мають одну загальну перевагу — баланс між портативністю та зручністю.

Такі моделі є трохи більшими й важчими за туристичні аналоги, але все ще досить зручні в перевезенні, оскільки компактно складаються. Завдяки цьому стільці для кемпінгу мають попит серед автокемперів та любителів приємно провести час далині від суєти великих міст.

Розкладне крісло

Похідні крісла відрізняються наявністю глибокого сидіння та високої спинки, що сприяє повному розслабленню м'язів спини. Деякі моделі передбачають можливість відкидатися назад і навіть можуть розкладатися подібно до розкладачки, щоб відпочивати напівлежачи. До цієї категорії належить і розкладний туристичний стілець з підстаканником.

Для тих, хто не звик йти на компроміси щодо свого комфорту, туристичні крісла є вірним вибором, який пропонує максимально можливий рівень комфорту, що можна порівняти з затишним домашнім кріслом.

Крісло-гойдалка

Такі моделі є своєрідною альтернативою похідним гамакам, гойдаючись вперед-назад і сприяючи повному розслабленню.

Зазвичай у кріслах-гойдалках передбачена подушка, а також додаткова підтримка спини чи попереку завдяки м'яким вставкам в окремих областях — все, щоб ви могли прийняти зручну для себе позу та сповна насолодитися відпочинком.

На що звертати увагу при виборі складаного стільця

Розуміння основних відмінностей видів складаних стільців — лише половина завдання. Коли ви визначилися з відповідною категорією, ви все одно зіткнетеся з безліччю різних варіантів, в яких можна легко загубитися, якщо не знати, на що звертати увагу.

Звичайно, перший очевидний фактор, який слід враховувати, — це розміри стільця: глибина та ширина сидіння, висота спинки та самої конструкції. Габарити мають відповідати параметрам вашої статури, інакше меблі будуть приносити більше дискомфорту, ніж користі.

До того ж вивчіть характеристики, які описані нижче.

Тип каркаса

Оптимальний варіант — сталевий або алюмінієвий каркас. В обох випадках конструкція демонструє антикорозійні властивості (що вкрай важливо в природних умовах з непередбачуваною погодою), але має деякі відмінності.

Сталь може похвалитися відмінними показниками міцності, але вона трохи важче за алюміній. Водночас алюміній хоч і менш зносостійкий, проте не надто обтяжує спорядження, що робить такий стілець найкращим вибором для піших подорожей.

Як альтернативу можна розглянути аналоги з каркасом з вуглецевого волокна. Воно витримує великі навантаження й на додаток є міцнішим за сталь та легшим за алюміній. Проте є одне «але»: висока ціна, тож будьте готові витратити на такий стілець більше грошей.

Матеріал сидіння та спинки

Стільці на природу шиються із синтетичних матеріалів, щільність яких вимірюється у Деньє (D). Чим вище значення, тим товстіша тканина, що своєю чергоюзбільшує її вагу та міцність.

У виробництві зазвичай використовуються такі типи волокна:

  • Нейлон. Тонкий та дуже легкий. Не любить тривалого впливу сонячних променів, які роблять нитки ламкими та сприйнятливими до розриву.
  • Поліестер. Має більш щільну структуру волокна. Менш сприйнятливий до зношування під впливом УФ-світла.
  • Тканина Ripstop. Демонструє підвищену стійкість до появи зачіпок та розривів завдяки надщільному переплетенню ниток.

Важливо! Швидковисихні властивості — це те, що поєднує всі перелічені матеріали та є параметром «must have» для будь-якого туристичного стільця.

У деяких моделях також є доповнення у вигляді вставок із сітки, які покращують циркуляцію повітря.

Максимальне навантаження

Завжди перевіряйте вантажність стільця. Показник відображає, яку граничну вагу може витримати конструкція.

Враховуйте, хто користуватиметься стільцем. Якщо ви відпочиваєте на природі разом з маленькими дітьми, вони, напевно, захочуть посидіти у вас на колінах, і це також слід брати до уваги під час розрахунку максимально можливого навантаження.

Вага та портативність

Якщо ви вирушаєте в тривалу подорож пішки, то розкладний стілець туристичний високий буде незручно нести через збільшені розміри. Водночас для автокемпінгу гріх не прихопити з собою декілька великих і зручних складаних крісел, адже у разі перевезення спорядження в автомобілі вага не має значення.

Як ви розумієте, ми підводимо до того, що вивчаючи розміри та вагу стільців, потрібно відштовхуватися від звичного для вас стилю відпочинку. До того ж перевіряйте, чи є в комплекті чохол для зберігання, який захищає стілець від пошкоджень та впливу вологи під час зберігання. Корисним бонусом буде наявність у чохла ручок для транспортування.

Поради щодо догляду за розкладними стільцями

На кожен стілець Naturehike поширюється офіційна однорічна гарантія, проте термін служби меблів можна суттєво продовжити, дотримуючись простих правил обслуговування:

  1. Уникайте навантаження конструкції. Не перевищуйте допустиму вагу, що вказана виробником у характеристиках.
  2. Намагайтеся не встановлювати стільці на нерівних поверхнях, щоб запобігти деформації каркаса.
  3. Очищайте стілець від забруднень після кожного використання. Сидіння та спинка легко очищаються за допомогою м'якої щітки, а каркас — чистим рушником.
  4. Дайте матеріалам час на висихання перед тим, як скласти виріб. Висока вологість — ідеальне середовище для розвитку цвілі. І набагато легше запобігти її появі, ніж боротися з наслідками.
  5. Зберігайте стільці у сухому місці. Ідеально, якщо у вас є захисний чохол.


Ви довго не користувалися стільцем? Тоді перед наступною експлуатацією обов'язково перевірте, наскільки міцно затягнуті гвинти. Регулярна перевірка та своєчасна підтяжка гвинтів допомагають уникнути неприємних сюрпризів, таких як хиткість конструкції та несподівані ламання у невідповідний момент.

Написати коментар