UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як вибрати намет для походу: поради та рекомендації

Вибір намету схожий на полювання за скарбами, в якому виграє той, хто озброєний знаннями. На момент підготовки цього матеріалу, наш асортимент туристичних наметів налічував понад 100 варіантів, і цей факт є яскравим доказом того, наскільки заплутаним може бути шлях до тієї самої, ідеальної моделі, яка буде відповідати очікуванням.

Але не переживайте! Ми готові провести вас цим звивистим маршрутом з максимальною користю. Тут ви знайдете ключові поради про те, як вибрати намет, уникнувши головного болю та небажаних витрат.

Як вибрати намет для походу: поради та рекомендації від Naturehike

Класичні намети для відпочинку на природі складаються з каркаса з натягнутим поверх нього тентом (виключенням є пневмокаркасні намети з надувними трубами, що підтримують конструкцію). Встановлення відбувається у кілька послідовних кроків — від збирання каркаса шляхом послідовного з'єднання дуг до фіксації тенту з допомогою спеціальних кріплень і страхування конструкції з використанням вітровідтяжок.

Корисно знати! Детально про те, як скласти намет, можна вивчити у нашому покроковому посібнику.

Однак, попри схожий принцип збору наметів, різноманітність їх форм, матеріалів і наявність дрібних доповнень здатні збити з пантелику та заплутати непідготовленого користувача.

Нижче розберемо основні фактори, на які слід звертати першочергову увагу під час вибору.

Аналіз потреб та області використання

  • Тип відпочинку. Визначтеся, навіщо потрібен намет Naturehike, а саме для яких умов. Модель вагою 2-3 кг підходить для короткострокових поїздок, коли вага спорядження не має критичного значення (сюди належить й автокемпінг). Для тривалих подорожей, в яких важливий кожен грам екіпірування, краще вибирати надлегкий намет.
  • Погодні умови. У спекотний сезон актуальними є намети з гарною вентиляцією, а для використання в міжсезоння з непередбачуваною погодою варто вибирати аналоги з високим показником водонепроникності матеріалів. Тут також має значення матеріал каркаса. Композитні дуги (скловолокно, фіберглас) мають мінімальну вагу, витримують короткочасні пориви вітру, але чутливі до температурних перепадів. Якщо в планах відпочинок на природі в умовах, наближених до екстремальних, краще зробити вибір на користь каркаса з алюмінію: він не боїться високих навантажень і не тріскається у разі різкої зміни позначки на стовпчику термометра.

Типи наметів за формою

Форма намету — це не питання естетики. Від цього параметра залежить стійкість конструкції до зовнішніх факторів та зручність експлуатації у певних умовах, що впливає на те, де можна встановити намет.

Існує понад десяти різноманітних форм наметів, але ми виділимо 5 основних, здатних покрити базові потреби туриста.

Напівсфера. Округла конструкція забезпечує відмінну стійкість до вітру та дощу; водночас легко збирається, що робить її популярним вибором серед новачків.

Купол. Дуги, що перетинаються, утворюють купол, який не боїться високих навантажень. Збільшений внутрішній простір — ще одна перевага, що дозволяє комфортно облаштуватися на відпочинок.

Будиночок (двосхилий). У традиційній конструкції з двома схилами даху витримано баланс між компактністю та легкою вагою, проте така модель не підходить для використання у вітряну погоду.

Тунель. Завдяки подовженій U-подібній формі всередині з'являється багато вільного простору, що підходить для розміщення групи людей.

Шатро. Основа каркаса — одна центральна стійка, що прискорює процес встановлення. Така модель може похвалитися збільшеною місткістю, але не надто стійка перед обличчям стихії.

Види наметів для різних сезонів

На сезонність намету впливає тип матеріалів, рівень вентиляції внутрішнього простору, наявність інших конструктивних особливостей.

  • Літній. Надлегка конструкція та відмінна циркуляція повітря завдяки віконцям та сітчастій вставці на вході, яка також захищає від комах.
  • 3-сезонний (для експлуатації навесні, влітку та восени). Ущільнені матеріали з водостійким покриттям витримують навантаження під час вітру та відштовхують вологу під час опадів.
  • 4-сезонний. Стійкий каркас та несприйнятливі до розриву матеріали витримують навіть штормову погоду. Комплект може доповнюватися снігозахисною спідницею.

Одношарова чи двошарова конструкція: що краще?

Превалююча частина асортименту Naturehike, як і виробів від інших брендів загалом, представлена двошаровими моделями, які підходять для використання у широкому діапазоні погодних умов.

Якщо говорити простою мовою про те, що таке намет двошаровий: він складається з внутрішнього намету з тонкого, дихаючого матеріалу та зовнішнього, водовідштовхувального тенту. У такій конструкції конденсат швидко відводиться на зовнішній шар, уберігаючи мандрівника та його речі від намокання. До того ж двошарова модель краще зберігає тепло, що важливо під час відпочинку у холодний сезон.

Якщо думаєте, як обігріти намет, використовуйте газовий обігрівач або похідну плиту. У такий спосіб можна швидко та безпечно підвищити температуру повітря всередині та просушити вологе екіпірування.

Одношарові аналоги набагато легші та займають менше місця в рюкзаку, що робить їх відмінним вибором для тих, хто прагне мінімізувати вагу та обʼєм спорядження. Проте вони більш схильні до утворення конденсату на внутрішній поверхні через відсутність вентиляційного простору між шарами. Це накладає відбиток на універсальність моделі, яку можна використовувати лише за мінімальних температурних коливань.

Місткість намету

Місткість маркується з урахуванням кількості спальних місць, але не відображає фактичний комфорт. Невірно припускати, що в тримісному наметі можуть зручно розміститися 3 користувачі: у такому випадку простір усередині буде занадто обмеженим, змушуючи забути про здоровий сон.

Вибирайте місткість намету з розрахунком: кількість осіб + 1-2 додаткових спальних місця. Вільний простір можна використовувати для розміщення туристичних рюкзаків та змінних речей.

Водонепроникність матеріалів

Ми багато разів згадували про водонепроникність матеріалів, але що це означає? Цей параметр вимірюється в міліметрах водяного стовпа (мм вод. ст.) і вказує на те, який тиск води матеріал може витримати, перш ніж волога почне просочуватися крізь нього.

  • 1000-1500 мм вод. ст. – короткочасний захист від легких опадів та роси;
  • 2000-3000 мм вод. ст. – захист від помірного дощу та тривалого контакту з вологою;
  • 4000-5000 мм вод. ст. – захист від грози із сильними поривами вітру.
  • 6000 мм вод. ст. і вище – еталонний ступінь захисту в найсуворіших умовах, включно з тривалими зливами та снігопадами.

Окремо перевірте якість проклеювання швів, оскільки яким би високим не був рівень водонепроникності матеріалу, волога може легко проникнути всередину намету через негерметичні шви.

Важливою є і водонепроникність дна намету. Вона має бути вищою, ніж у тенту, (бажано не менше 5000 мм вод. ст.).

Додаткові функції

Залежно від сезону та умов експлуатації намету, наявність наступних доповнень стане приємним бонусом:

  • Москітні сітки встановлюються на входах та вентиляційних отворах намету для захисту від комарів та інших комах, що є актуальним під час літнього походу.
  • Декілька входів стануть перевагою, позбавляючи необхідності перелазити через інших мандрівників, коли в наметі відпочиває кілька людей.
  • Внутрішні гачки та петельки дозволяють підвішувати ліхтарі для зручного освітлення внутрішнього простору.
  • Футпринт (додаткова підлога) захищає дно намету від пошкоджень та підвищує водонепроникність конструкції, уберігаючи від вологи, що підіймається з землі.

Якщо ви подорожуєте на велосипеді або плануєте піший похід великою групою, наявність тамбура перед входом до намету заощадить місце всередині для комфортного відпочинку. Критий тамбур підходить для зберігання рюкзаків, взуття та іншого спорядження, яке не хочеться тримати в основному спальному відділенні. У тамбурі також можна облаштувати невелику польову кухню.

За бажанням ви можете доповнити спорядження гамаком або додатковим тентом, що може замінити намет у літню погоду. Душовий намет також стане корисним придбанням для облаштування окремого місця для прийняття душу та переодягання.

Написати коментар