UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як правильно вибрати пальник для походу: поради та вибір

Що є головним у поході? Для одних це захопливі краєвиди та відкриття нових горизонтів, для інших — можливість побути наодинці з собою чи навпаки, у колі однодумців. Але незалежно від того, що ви шукаєте, вирушаючи в подорож, є один аспект, який є важливим у будь-якому поході: правильно вибраний пальник.

Набалонний чи багатоконфорковий? На якому пальному? Під час вивчення різноманітності варіантів, вибір пальника може перерости в затяжне випробування, особливо для непідготовленого користувача. Щоб позбавити вас від мук вибору, ми підготували стислий путівник по пальниках для активного відпочинку.

Як правильно вибрати пальник для походу: поради та вибір на Naturehike

Почніть з визначення декількох ключових параметрів, щоб звузити список підхожих пальників:

  • Потужність. Вона вимірюється у Ват (Вт) і визначає, скільки тепла може генерувати модель. Цей показник безпосередньо впливає на швидкість розігріву та приготування їжі. Для більшості походів достатньо пальника з потужністю в межах 2000–3000 Вт, щоб ефективно справлятися з основними завданнями. Переваги пальників із вищою потужністю включають користь в умовах, близьких до екстремальних, таких як сильний холод. Проте слід враховувати, що пальники підвищеної потужності коштують дорожче та споживають більше палива.
  • Сезон та погодні умови. Протяги та низька температура повітря здатні відчутно знизити ефективність пальника незалежно від його потужності, тому наявність вітрозахисту стане корисним бонусом, який уберігатиме полум'я від поривів вітру, запобігатиме втраті тепла та буде скорочувати споживання палива.
  • Вага. Упакувати туристичний рюкзак досить просто — значно складніше нести все спорядження, особливо під час довгого походу пішки. Чим важче екіпірування, тим менше задоволення від подорожі ви отримаєте, тому враховуйте вагу пальника та розсудливо оцінюйте свої сили. Обов'язково беріть до уваги вагу похідного посуду та палива. Пам'ятайте, що оптимальна вага рюкзака становить близько 33% від маси тіла для досвідчених туристів та до 25% для мандрівників-аматорів.

Існують 4 види похідних пальників щодо типу палива: газові, рідиннопаливні, твердопаливні та мультипаливні, що також може ускладнити вибір.

Нижче розберемо особливості кожного з них.

Основні типи пальників для походу

Під час вибору пальника для походу важливо розуміти, що немає єдиної відповіді на запитання: «Який пальник краще?», оскільки все залежить від ваших індивідуальних потреб та умов походу.

  • Газові. Прості в експлуатації, мають надлегку вагу та компактні розміри, що робить їх ідеальним вибором для тривалих походів. Пальник газовий туристичний працює на газових балонах або картриджах, які легко знайти у продажу.
  • Рідиннопаливні. Працюють на рідкому паливі, як бензин, газ або дизель, та підходять для довгострокових походів за будь-яких умов, зокрема за низької температури. Однак вони складні в обслуговуванні та вимагають особливо ретельного поводження з паливом.
  • Твердопаливні. Для роботи необхідні тверді паливні таблетки або природні матеріали, як гілки та листя, позбавляючи необхідності носити з собою балони з паливом. Але цей фактор вносить корективи у сферу використання: така модель неефективна у вологу погоду.
  • Мультипаливні. Можливість роботи на різних типах палива, включно з газом, гасом та дровами, робить їх надзвичайно універсальними для різних умов використання. Водночас вони можуть бути дорожчими та складнішими в обслуговуванні.

Асортимент Naturehike представлений газовими пальниками, які мають найбільшу популярність серед мандрівників: ці моделі можуть доводити 1 л води до кипіння за 2-4 хв, оснащені вбудованими системами розпалювання з можливістю регулювання потужності полум'я та вимагають мінімального догляду (достатньо періодично очищати їх та перевіряти справність газового балона).

Проте вибір газового пальника також має кілька «підводних каменів», які варто враховувати перед придбанням.

Види газових пальників

Пальник на газі — це найпростіший пристрій з контрольованим використанням спрямованого полум'я під час роботи від газового балона або невеликого картриджа (залежно від моделі).

Принцип роботи газових пальників є ідентичним, проте вони суттєво відрізняються за типом конструкції.

  • Пальник на газовий балон (набалонний). Назва говорить сама за себе: такий пальник міні накручується на газовий балон, який є опорою для конструкції. Це найлегший і найкомпактніший варіант для тривалих походів, але одночасно найменш стійкий. Обмежена стійкість конструкції відбивається на обʼємі сумісного посуду, тому така модель оптимальна для приготування їжі на 1 особу. Проблема вирішується підставкою під балон, ніжки якої забезпечують додаткову опору при встановленні на нерівній поверхні.
  • Зі шлангом. Пальник підʼєднується до балона за допомогою гнучкого шланга та укомплектований складаними ніжками, що підвищує стійкість моделі. Подовжені підставки під посуд дозволяють встановлювати казанок збільшеного об'єму без ризику перекидання конструкції. Балон може встановлюватися поруч із пальником або фіксуватися знизу конструкції за допомогою магнітів. Останній варіант гарантує потужніше полум'я з використанням всього газу в балоні без залишку.
  • Плита. Вона актуальна для кемпінгу та подорожі на автомобілі, коли вага не має критичного значення. Головна перевага — сумісність з ємним посудом завдяки стабільній та гранично стійкій конструкції з безліччю ніжок. Модель може мати кілька конфорок для приготування їжі; пальник-гриль навіть дозволяє одночасно варити та смажити кілька страв для економії часу.

На окрему увагу заслуговує газовий пальник-обігрівач, розроблений спеціально для використання в холодних умовах.

Що таке газовий пальник з обігрівачем? Все просто. Модель випромінює тепло на 360°, нагріваючи повітря в наметі до комфортного рівня незалежно від погоди зовні. Водночас на верхню пласку поверхню можна встановити казанок, щоб закип'ятити воду для заварювання гарячих напоїв, розігріти напівфабрикати або приготувати їжу з нуля.

Функціональність такого пальника неможливо переоцінити під час заміського відпочинку взимку чи восени. Єдиний нюанс: критично важливо використовувати модель за інструкцією, щоб уникнути накопичення чадного газу в наметі.

Види палива для газових пальників

Не все газове паливо є однаковим. Зазвичай на ринку зустрічаються суміші зріджених газів (бутан, ізобутан, пропан), але можна знайти аналоги з вмістом двох із них.

Види та пропорції газу впливають на температуру кипіння та рівень тиску (здатність палива випаровуватися, підтримуючи рівномірний тиск у балоні).

Бутан Ізобутан Пропан
• Температура кипіння -1°C • Температура кипіння -12°C • Температура кипіння -42°C
• Доступна вартість • Висока ціна • Найвищий тиск пари серед 3 газів
• Низький тиск пари під час падіння температури повітря • Вищий тиск пари через іншу структуру • Зберігає ефективність за екстремально низької температури, високому атмосферному тиску
• Підходить для літнього походу • Можна використовувати за нижчої температури повітря • Зазвичай поєднується з ізобутаном або бутаном для поліпшення характеристик
• Погано переносить вплив низьких температур та високого атмосферного тиску • Часто поєднується з пропаном

Перед тим, як вибрати газовий пальник, заздалегідь визначтеся, в яку пору року ви відправитеся у подорож — від цього залежить тип підхожого палива та, як наслідок, ефективність й безпека експлуатації майбутнього придбання.

Для використання пальника влітку, вибирайте суміш на основі бутану (у «літніх» сумішах пропан повинен міститися в мінімальній кількості або бути відсутнім зовсім через високий ризик перегрівання).

Якщо в планах подорож взимку або похід у гори, сміливо купуйте суміш із пропаном, змішаним з ізобутаном. Оптимальне відсоткове співвідношення: 80% ізобутану та 20% пропану.

Товари новини

Написати коментар